"Olimpiyat oyunları, tuğla ve çimento ile değil, insanla yapılır"

Milli Olimpiyat Komitesi Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Turgay Kıran, Türkiye'de olimpiyat kültürünü oluşturmak için çalıştıklarını belirt

Milli Olimpiyat Komitesi Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Turgay Kıran, Türkiye'de olimpiyat kültürünü oluşturmak için çalıştıklarını belirterek, olimpiyat oyunları, tuğla ve çimento ile değil, insanla yapılır.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, spor kültürümüzün gelişimi ve ülkemizdeki olimpik hareketin ivme kazanması için 9 şehirde gerçekleştirilecek 'Türkiye Olimpizim İçin Koşuyor' projesinin bir ayağı da Adana'da yapılacak. Ulus Parkında startı verilecek koşu öncesin organizasyon komitesi Seyhan Otel'de basın toplantısı düzenledi. Burada açıklamalarda bulunan Kıran, söz konusu projenin yarış değil bir eğitim olduğunu kaydetti.

Türkiye'de de olimpik değerleri (mükemmellik, dostluk, saygı) ve temel olimpik ilkeleri (ayrımcılığa karşı olmak, sürdürülebilirlik, insana odaklanmak, evrensellik, dayanışma, spor, eğitim ve kültür ittifakı) benimsemiş, olimpik harekete inanan olimpik insanların varlığını 13 Haziranda organize edilen "Olimpik Gün" etkinlikleriyle tüm dünyaya göstermek istediklerini ifade etti.

Katılımın en üst düzeye çekilmesi, halkın bu etkinliğe ilgi göstermesi ülkemizin olimpiyat oyunlarını almak adına gösterdiği çabaya büyük bir ivme kazandıracağını aktaran Kıran, "Olimpik hareketin doğum günü olarak kabul edilen Olimpik Gün, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin önderliğinde tüm dünyada "Olimpizm" temalı etkinliklerle kutlanmaktadır. Olimpiyat Oyunlarını almak için yıllardır ortaya koyduğumuz kararlı çalışmalarda "Olimpik İnsan" kavramı en belirleyici faktördür. Olimpizmin ve olimpik ruhun önerdiği "yaşam felsefesini" benimsemiş, bu ideolojiyi yaşamının her kesitine aktarmayı başarmış nesiller yetiştirmemiz için bu ve bunun gibi etkinlikler son derece değerli fırsatlardır." dedi.

Kıran, olimpiyat oyunlarının pek çok girdisi bulunduğunu işaret ederek, "Organizasyonların başarısını etkileyen yüzlerce faktör söz konusudur. Ancak, bu tür dev etkinliklerde en önemli girdi, en belirleyici başarı faktör insandır. Olimpiyat oyunları, tuğla ve çimento ile değil, insanla yapılmaktadır." dedi.

Tuğla ve çimento ile yapılabilecekler için gereken teknolojinin ülkemizde mevcut olduğunu dile getiren Kıran, "Bu anlamda yapılacak çalışmalar 3-5 sene içinde çözülebilir. Buna karşın, insan faktörü konusunda yaşadığımız sıkıntıları aşmak, olimpik insan yetiştirmek, çok daha uzun soluklu bir çabayı gerektirmektedir. En az 10-15 yıla yayılacak emek yoğun bir projedir." diye konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, tüm Adanalıları 13 Haziran'daki Olimpik Gün Koşusuna beklediklerini söyledi. "Tüm aile bireylerinizle parkura gelin. İster koşun, ister yürüyün." diyen Hadi, koşuya her yaş ve yetenek gurubundan herkesin katılabileceğini ifade etti.

Hadi, "Türk Sporu ve ülkemizdeki olimpik harekete önemli katkılar sağlayacağına inandığımız koşuya halkımız, 7'den 70'e parkuru tamamlayan her "olimpist", tüm dünyaya; mükemmellik, dostluk ve saygıyı, olimpizm ideolojisini, olimpik ruhu benimsemiş bir ülkeyiz, mesajını verecek." diye konuştu.

Adana Vali Yardımcısı Reşat Özdemir ise tüm vatandaşları koşuya davet ederken en az 5 bin kişiyi beklediklerini aktardı.