Saldırı İnsanlığa Huzura Yönelik Tbmm

-SALDIRI İNSANLIĞA HUZURA YÖNELİK TBMM (A.A) - 01.06.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ, GAZZE'YE YARDIM GÖTÜREN GEMİLERE YAPIL

 

-SALDIRI İNSANLIĞA HUZURA YÖNELİK

TBMM ( A . A ) - 01 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Gazze ' ye yardım götüren gemilere yapılan saldırıyı lanetledi .

Arınç , Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunu İskenderun ' da ve Gazze ' ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılar konusunda bilgilendirdi .

Öncelikle İskenderun ' daki saldırı hakkında bilgi veren Arınç , kışlaya , çok yakın noktadan roketatar ve uzun namlulu silahlarla bir grup bölücü terör örgütü mensubu tarafından silahlı saldırıda bulunulduğunu ifade etti .

Saldırı sonucunda 6 askerin şehit olduğunu belirten Arınç , olaya savcılığın el koyduğunu , incelemenin devam ettiğini söyledi . Arınç , ' Ayrıca , o bölgede böylesine cüretkar bir saldırının , kışla tel örgülerinin çok yakınında ve 6 askerimizin şehit olmasına neden olacak şekilde yoğun biçimde yapılması Genelkurmay tarafından da kendi içerisinde değerlendirilmekte ve soruşturulmaktadır . Bir güvenlik ya da komuta zafiyeti bulunması halinde gerekenler şüphesiz yapılacaktır . Olayla ilgili , otobana çok yakın bir yerde dağlık bölgeden gelerek birliğe hakim bir vaziyette konuşlanan ve saldırıdan hemen sonra yine ormana karışarak kaçan saldırganların durumunu tespit eden bir harita bize verilmiştir ' dedi .

Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısına da değinen Arınç , gemilere , uluslararası sularda tamamen haksız ve hukuksuz bir şekilde saldırıda bulunulduğunu ve masum insanların kanının döküldüğünü kaydetti . Arınç , ölü ve yaralıların olduğu saldırılarda insani yardım gemilerine de el konulduğunu anımsattı .

Arınç , şöyle konuştu :

' Kadınların , çocukların , din adamlarının ve sivillerin bulunduğu gemilere yapılan bu insanlık dışı saldırıyı bir kez daha şiddetle lanetliyoruz . Amaçları abluka altındaki Gazze ' ye yardım götürmek olan bu gemilere ve bu gemilerde bulunan sivil insanlara yapılan bu saldırı aslında tüm insanlığa ve dünyanın huzuruna yönelik bir saldırıdır . Saldırı uluslararası sularda , en yakın İsrail kıyısına 72 mil uzaklıkta bir yerde cereyan etmiştir . İsrail kara suları veya güvenlik suları ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır . Açık sularda yapılan bu saldırı adeta bir korsanlık şeklinde , İsrail hava kuvvetlerinin , askeri güçlerinin iştiraki ile yapılmıştır . Gemilerde , İsrail makamlarının iddia ettiği gibi silahlı ve militan güçler yer almamaktaydı . Bu gemiler beyaz bayrak taşıyorlardı ve yüklerinin de ne olduğu beyan edilmişti . '

Sabah saatlerinde sivil ve askeri yetkililerle toplantılar yaptıklarını , her iki olayı da derinlemesine takip ettiklerini anlatan Arınç , İskenderun ' daki terör saldırısı ile ilgili MİT Müsteşarı ve Genelkurmay yetkilerinin verdiği bilgiler çerçevesinde ilk tedbirlerin alındığını kaydetti .

Arınç , gemiler ile ilgili olarak da askeri yetkililerin bilgileri ve sivil yetkililerin değerlendirmesi sonucu acilen yapılacaklar konusunda çalışmalar yapıldığını anlattı .

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ' ün İsrail Savunma Bakanı Barak ile telefon görüşmesi yaparak , gerekli tepki ve hassasiyetleri ilettiğini , konuyla ilgili acil bilgi istediğini kaydetti .

Dışişleri Bakanlığının konuya ilgili açıklamasıyla ' korsanlığın lanetlendiğini ' anlatan Arınç , Türkiye ' nin Tel Aviv Büyükelçisinin geri çağrıldığını , İsrail ile gündemde olan 3 askeri tatbikatın iptal edildiğini , BM Güvenlik Konseyi ' nin acilen toplantıya çağrıldığını , özel maçlar yapmak üzere İsrail ' de bulunan U-18 genç milli futbol takımının Türkiye ' ye çağrıldığını , NATO Konseyi ' nin olağanüstü toplantıya çağrıldığını , İKÖ , Arap Birliği ve AB ' nin organları ve ilgili tüm kuruluşlarla gereken temasların kurulduğunu dile getirdi . Arınç , uluslararası kuruluşların göreve davet edildiğini anlattı .

Arınç , konvoyda bulunan vatandaşların güvenliklerin sağlanması , yaralıların süratle tedavi edilmesi için gerekli adımların atıldığını , çalışmaların sürdüğünü de kaydetti .

Bülent Arınç , başta ABD olmak üzere pek çok ülkenin olayı lanetlediğini de anımsattı .

01 . 06 . 2010 16 : 10 : 22