Bir Mezardan Çıkan 3 İskeletin Sırrı Çözüldü

Battalgazi ilçesindeki Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın restorasyonu esnasında ortaya çıkan 3 insan iskeleti ile ilgili olarak Malatya Müzesi uzmanlarınca yapılan inceleme sona erdi.

  Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ' nın arka kısmında zemin temizleme çalışması esnada bulunan mezardan 3 adet insan iskeleti çıkmıştı .
Malatya Müze Müdürü Ziya Kılınç , " Sivas Korumu Kurulu ile yaptığımız resmi görüşmeler sonucunda , temizlik çalışması başlattık . Mezar bizim tahmin ettiğimiz bir ölümü gömme sistemi ile ölü gömülen bir mezar değildir . Birisi bayan 2 ' si erkek iskeleti olmak üzere 3 iskelet bulundu . İskeletler düzenli değildi . Tamamen yığma şekilde üst üste konulmuştu . Toplu mezar diyemeyiz , çünkü vücutta bir bütünlük yok . Tamamen bir yere yığılmış bir mezar topluluğu vardı . İskeletler yığıntı şeklindeydi . İskeletlerin
arasında seramiklerde çıkarttık . Bizim genel kanaatimiz , kesin olmamakla birlikte burada muhtemelen evlerin inşaatları sırasında bu mezarlara rastlanıldı ve bunlar buraya toplanıldı diye düşünüyoruz " dedi .
Malatya Müzesi Müze Araştırmacısı Antropolog Hüseyin Şahin , tahminen ev yapım çalışmaları ve hafriyat çalışmaları sırasında bulunan iskeletler bir yere getirilerek yığılmış olabileceğini söyledi . Şahin , iskeletlerin 35-40 yaşlarındaki insanlara ait olduğu ve çıkan parçaların Selçuklu , Bizans ve Osmanlı dönemine ait olduğunu belirterek , " Karma karışık bir mezar çıktı . Buradaki mezarın bir temelden çıkan kemiklerin yada mezarların bir çukura yan yana defnedildiğini düşünüyoruz " ifadesini kaydetti .