Uluslararası 'Göç' karikatür sergisi Abacıoğlu Hanı'nda izlenime açıldı

Uluslararası 'Göç' konulu karikatür sergisi 10 -17 Mayıs tarihlerinde İzmir Kemeraltı Çarşısı'ndaki Abacıoğlu Hanı'nda görülebilecek.

Almanya merke

Uluslararası 'Göç' konulu karikatür sergisi 10 -17 Mayıs tarihlerinde İzmir Kemeraltı Çarşısı'ndaki Abacıoğlu Hanı'nda görülebilecek.

Almanya merkezli yayınlanan ve genel yayın yönetmenliğini Erdoğan Karayel'in yaptığı "e-mizah dergisi" Don Quichotte'un düzenlediği ikinci uluslararası karikatür yarışmasının konusu "Göç" olarak belirlendi. Yarışmaya 60 ülkeden 315 karikatürcü toplam 865 karikatürle katıldı.

Tamamı, yabancı ülkelerde yaşayan göçmen sanatçılardan oluşan Marlene Pohle, Hayati Boyacıoğlu, İsmail Çoban, Muhammet Dursun, Valeriu Kurtu, Atilla Cansever, Derek Easterby, Steffen Jahsnewski, Gürsel Köksal, Ozan Ceyhun, Mehmet Ünal, Ali Yıldırım, Erdoğan Karayel, Stephan Stöttzler, Mahmut Celayir, Muhsin Omurca jüri üyeleri gelen karikatürleri büyük bir titizlikle değerlendirdi.

Yapılan değerlendirme sonucunda; birincilik ödülünü Fransa'dan Carlos Brito kazandı. İkincilik ödülünü İranlı çizer Massoud Ziaei ile Faslı çizer Naji Benaji paylaşırken, Üçüncülük ödülüne Türk çizer Burak Ergin değer görüldü. "Oğuz Aral" özel ödülü ise Bulgaristanlı çizer Stefan Despodov'un oldu.

Yarışmada ayrıca 15 adet mansiyon verildi: Angel Boligan-Meksika, Oleksiy Kustovsky-Ukrayna, Mohammed Aladwani-Irak, Şevket Yalaz-Türkiye, Djamel Lounis-Cezayir, Julio Angel Carrion Cueva-Peru, Hicabi Demirc-Türkiye, Marcio Leite-Brezilya, Julian Pena Pai-Romanya, Laerte Batista Silvino-Brezilya, Galym Boranbayev-Kazakistan, Ilya Katz-İsrail, Vladimir Kazanevsky-Ukrayna, Oleg Loktyev-Rusya, Guo Zhong-Çin.

10 -17 Mayıs tarihlerinde Kemeraltı Çarşısı'ndaki Abacıoğlu Hanı'nda açılacak olan sergiye tüm sanatseverleri beklediğini belirten Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, önemli bir sergiye daha ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti. Yarışmanın amacından söz eden Tartan, göçün nedenlerinin, göç ülkesi ile o ülkede yaşayan göçmenlerin sorunlarının irdelenerek kağıda yansıtıldığını söyledi.

Temelde iki sorunun cevabının arandığını vurgulayan Tartan şöyle konuştu: "Bir insan neden ülkesini terk edip, başka bir ülkeye göçer? Göç ülkesi, neden göçmenleri kendi vatandaşı gibi sahiplenmez? Günümüzde kaçak göçmen sorunu her yıl artan bir hızla dünya gündeminde olmaya devam ediyor. Ülkeden ülkeye yasadışı yollarla taşınan kaçak göçmenler ya sağlıksız koşullardan dolayı hayatını kaybediyor ya da geçtiğimiz aylarda örneğini gördüğümüz gibi denize atılıyor. Bu drama karşı dünya ülkelerinin kalıcı çözümler bulmaması, her yıl yaşanan bu trajedileri artırıyor. Don Quichotte dergisi, bu yarışma ile dünyayı göç sorununa yönelterek kalıcı çözümler bulunmasına çizgilerle yol gösterebilmeyi hedeflemiş. Serginin bir özelliği de, İzmir'de oluşturulan DQ-İzmir Grubu'nda yer alan çizerlerin aynı konuda çizdikleri karikatürlerin de yer alması."

Grup olarak ilk sergilerini açacak olan çizerler şu isimlerden oluşuyor: Mustafa Bora, Tufan Selçuk, Ali Osman Taş, Mete Erdem, Zafer Güven, Menekşe Çam, Saadet Demir Yalçın, Uğur Atay, Hüseyin Alparslan, Yusuf Akıncı, Hasan Erol, Uğur Pamuk, Sadık Pala ve Savaş Ünlü.