Türk Toraks Derneği 13. Yıl Kongresi...(2)

26 ülkeden 1800 bilim insanı ve akademisyenin katıldığı Türk TORAKS Derneği 13'ncü Yıl Kongresi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

Türkiye'deki sigara yasağının tartışıldığı "Yasanın 19 Temmuz 2009'da Yürürlüğe Giren İkinci Basamağı" konulu oturumda, Türkiye'deki Tütün Yasağı fikrinin oluşumuna büyük katkıda bulunan İrlanda Tütün Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Luke Clancy de yer aldı.
DSÖ Türkiye Ofisi Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, dünyada Yüzde Yüz Dumansız Hava Sahası'nı uygulayan ilk ülkenin İrlanda olduğunu belirtti. Türkiye'deki yasanın hazırlandığı süreçte, 2007 yılında 2 AK Parti, 1 CHP ve 1 MHP milletvekilini (Hakkı Köylü, Sacit Yıldız, Rıdvan Yalçın, Bayram Özçelik) İrlanda'ya götürdüklerini belirten Ergüder, "Prof. Dr. Luke Clancy ile görüştürdüklerini belirtti. Milletvekillerini Prof. Dr. Clancy ile bir odaya kapattıklarını belirten Ergüder "Gece
yarılarına kadar, barları, kafeleri dolaştılar. Yasağın nasıl uygulandığını gördüler" dedi. Ergüder İspanya Sağlık Bakanı'nın da benzer şekilde önümüzdeki aylarda Türkiye'ye gelerek inceleme yapacağını belirtti.
Prof. Dr. Luke Clancy de konuşmasında Avrupa'da en iyi kuralların İrlanda ve Türkiye'de bulunduğunu belirterek "İsveç'teki kanunlar bile, bizimkiler kadar mükemmel değil. İspanya da kısmi kanun var. Yunanistan kabul etti, ama işe yaramadığını gördüler. İptal edip, yeniden kanun yapacaklar. Bu konuda diğer kişilerin tecrübelerinden yararlanmanız gerekiyor" dedi.
"'Arabada telefon kullanamazsınız' diye yasa var. Ama 'arabada sigara içemezsiniz' diye bir yasa yok" diyen Prof. Dr. Clancy, bar ve kafelerde yasak öncesi ve sonrası yaptıkları ölçümlerde, havadaki partikül sayısının 35,5'ten, 5,8'e düştüğünü söyledi. Yüzde 80 oranındaki azalmaya dikkat çeken Prof. Dr. Clancy, "Azalan bu partiküllerin içinde, 4 bine yakın kimyasal ve toksik madde vardı ve A grubu kanser yapıcılardı" uyarısında bulundu.
İrlanda'nın 4 milyonluk nüfusu nedeniyle nispeten daha avantajlı olduklarını belirten Prof. Dr. Clancy, "Ama aynı tartışmalar, her ülkede yapılıyor. Sizin yaptıklarınızla gururu duyuyoruz. Siz çok büyüksünüz, ama inanıyorum ki başarıya ulaşırsınız" dedi.
Aynı oturumda konuşan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Elif Dağlı'nın, katılımcı bir doktorun "İzmir'de çok güzel uygulanıyor. Ancak İstanbul'da bazı yerlerde uygulanmadığını gördüm" sorusuna yanıtı da ilgi çekiciydi. "İstanbul Valisi olmayı çok arzu ediyorum" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Dağlı, "Denetim ekiplerine defalarca gittim. Mart ayında 500 kişiyi eğittik. Emniyet mensubu 250 müdürü eğittik. Vali ve Sağlık Müdürlüğü, yükün ağırlığı ile immün tolerans gösteriyorlar. Bu
durumun nasıl düzeltilmesi gerektiğini belirten raporu Vali'ye ilettik. Hala yapmadıkları taktirde, sivil toplum kuruluşu olarak 'ısırma gücümüzü' kullanacağız ve aleyhlerinde propaganda yapmaya başlayacağız" dedi. Sigara şirketlerinin de yasağa karşı başından beri bir savaş başlattıklarını belirten Prof. Dr. Dağlı, "10 bin gazete haberi analiz ettiriyoruz. Sigara endüstrisi, önceden başlamış çalışmaya. Savaştan da vazgeçmiyor. Sigara yasağına yeni geçecek ülkeler, daha dikkatli olmalı. Bu onlar için daha
da zor olacak" dedi.