Yatırım ortakları, halka arza olan talebin artacağı düşüncesinde (Özel)

Türkiye'nin önde gelen yatırım ortaklıkları şirketlerin halka arza olan taleplerinin arttığını, artmaya da devam edeceğini kaydediyor. Halka açılımın

Türkiye'nin önde gelen yatırım ortaklıkları şirketlerin halka arza olan taleplerinin arttığını, artmaya da devam edeceğini kaydediyor. Halka açılımın şirketlerini kredi kullanmadan büyütmek isteyenler için ideal olduğuna vurgu yapıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğ'nin başlattığı 'Halka Arz Seferberliği' dahilinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde geniş katılımlı bir toplantı yapılıyor. 6-7 Mayıs günlerini kapsayan organizasyonda halka açılımın önemi dile getiriliyor. Yatırım ortakları ile şirketleri bir araya geliyor ve görüş alışverişinde bulunuyor.

Sermaye piyasasının ülke ekonomisi bağlamında önemli olduğunun altını çizen aracı kuruluşlar, halka açılımın firmalara olan yararına işaret ediyor.

Cihan'a açıklamalarda bulunan İnvestco Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, Türkiye ekonomisinin büyüklüğüne göre halka arzların yetersiz kaldığı kanısında. Ünal, "Türkiye nin normal şartlarda 2020'li yıllarda 800 ile bin firmasının halka açık olmalı. Şirketler bu yönde uzun vadeli planlar yapabilirler. Buna sıcak bakıyorlar. Biz de talepler alıyoruz. Devamının gelmesini arzu edriyoruz. Bu tür toplantıları da her zaman destekliyoruz. Piyasa mötü olabilir ama bizi olumsuz etkilememeli. Istanbul da ve Anadolu da aile şirketi olmaktan kurumsallaşmaya dönüşte önemli." ifadelerini kullanıyor.

Halka arz konusundaki kaygılara da değinen Investco Yönetim Kurulu Başkanı, şirketlerin açıklık ve kontrol kaybıyla ilgili korkularının yersizliğinden yakınıyor. Mustafa Ünal, "Firmanın devamlılığını korumak önemli. Uzun vadeli finansman kaynağı görülmemeli. Kurumsallaşmak ve şeffaflaşmak bu tür kaygılar yersiz. Uzun vadeli şirketlerin sahili olmak için önemli. Bu tür kaygılar taşınmamalı." değerlendirmesini yapıyor.

Piyasaların hem talep hem de arzda etkin olduğuna işaret eden Ünal, taşların yerine oturmasını beklediklerinin altını çiziyor. Sayı olarak da 2010 yılı 2011 yılı içinde 7 ya da 8 şirketin halka arzında önemli rol oynayacaklarını sözlerine ekliyor.

Türkiye'de şirketlerin halka açılıma olan ilgisizliğinden şikayet eden Ata Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sami ise "Bugün itabarıyla 300'e yakın firmamız borsada işlem görüyor. Bunların toplam geliri 250 milyar dolar civarında. Milli gelire oranladığımızda bu yüzde 40'ları geçmiyor. Türkiye'nin emsali ülkelere baktığımızda düşük bir oran." diyor.

Sami, 'Halka Arz Seferberliği'nin amacının farkındalık yaratmak olduğuna belirtirken, Istanbul'da ya da Anadolu'da yapacakları toplantıların sayısını arttırmak adına ellerinden geleni ardına koymayacaklarını kaydediyor.

6-7 Mayıs günlerini kapsayan toplantıya olan ilgiyi memnuniyetle karşılayan Ata Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi, borsanın şirketini kredi kullanmadan büyütmek isteyen şirketler için ideal bir zemin olduğunu vurguluyor. Mehmet Sami, firmaların halka arza olan ilgisinin arttığını artmaya da devam edeceğini dile getiriyor. Ata Yatırım'ın bu sene 5 ila 10 halka arzda rol alacağının da altını çiziyor.