Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu Krom Vadisi'nde İncelemelerde Bulundu

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane'de başta Satala, Krom ve Santa olmak üzere tarihi uzun yıllara dayanan birçok medeniyetin izlerinin bulunduğunu, Gümüşhane'nin birçok farklı dinin zaman zaman birlikte, zaman zaman ise ayrı yaşadığı bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane'de başta Satala, Krom ve Santa olmak üzere tarihi uzun yıllara dayanan birçok medeniyetin izlerinin bulunduğunu, Gümüşhane'nin birçok farklı dinin zaman zaman birlikte, zaman zaman ise ayrı yaşadığı bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi.
Beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Plan Proje Müdürü Ali Sait Sarıçiçek ve Yağlıdere Köyü Muhtarı Gürbüz Demir'le birlikte Merkez ilçeye bağlı Yağlıdere köyü sınırları içerisinde bulunan Krom Vadisi'nde bir dizi incelemelerde bulunan Vali Enver Salihoğlu, burada açıklamalarda bulundu.
Krom Vadisi'nin tarihteki önemli yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ve 18-19. yüzyılın önemli bir dini merkezi özelliğini taşıdığını belirten Vali Salihoğlu, bölgede 15 dolayında kilise bulunduğunu, bunların bir kısmının iyi durumda olduğunu bir kısmının da yıkıldığını kaydetti. Bölgedeki binaların da zamanla bir kısmının özelliklerini kaybettiğine değinen Vali Salihoğlu, yaklaşık 30 civarındaki binanın sağlam olduğunu söyledi.
Krom Vadisi'nin bugüne kadar Sit Alanı ilan edilmediğini göreve geldikten sonra öğrendiğini belirten Vali Salihoğlu, "Gerekli hazırlıkları yaptık ve Sit Alanı ilan edilmesi için Koruma Kurulu'na gönderdik. Onlar da bilimsel açıdan inceliyorlar. Zannediyorum yakın zamanda Sit Alanı olarak ilan edilecek. Sit Alanı olmayınca korumada bazı güçlükler ortaya çıkmış. Tanıtımda bazı güçlükler ortaya çıkmış, eksikler oluşmuş. Biz bir proje yaptık. Gümüşhane'deki tarihi eserlerle ilgili tanıtma fonundan 100 bin lira dolayında ödenek tahsis edildi. Bunun bir kısmını Krom Vadisi'nde, bir kısmını da Santa Antik Kenti'nde harabelerin, yollarının aslına uygun olarak yapılması için kullanacağız" dedi.
Vali Salihoğlu, bölgede yapılacak her türlü inşa faaliyetin Koruma Kurulu'nun belirlediği ölçülere göre yapılması gerektiğini belirterek, "Önemli olan tarihi değerleri koruma kullanma dengesi içinde kullanmaktır. Hem koruyacağız, hem de kullanacağız. Buraları kullanmazsak korumakta güçleşiyor. Ama kullanınca aslına uygun şekilde onarma sureti ile Koruma Kurulu'nun onaylayacağı projelere göre bir çalışma yapmak lazım. Karar çıktıktan sonra koruma amaçlı imar planı yapılacak. Bunların hepsi zaman alan işler. Ama mutlaka bu sürelerin kısaltılması lazım. Aksi takdirde bu anılarla dolu, tarihle dolu, güzel yerler yok olup gidecek. Onun için bu projeleri yapmaya çalışıyoruz. Tabi turizme açılması için yolu da önemli. Yolu da Özel İdare'deki mühendis arkadaşlarımız yolla ilgili tespitleri yapıyorlar. Bu yıl en azından ulaşılabilir bir hale dönüştürmemiz gerekiyor yolu. Bazı menfez ve köprüleri var. Onları da tamamladığımız takdirde en azından buraya gelen normal otomobillerle buraya insanlar gelebilsin. Dış ülkelerden özellikle Yunanistan'dan buradan giden insanların torunları da zaman zaman buraya geliyor. Onlar da burada dedelerinin anılarını yad ediyorlar. Artık tarih herkese aittir. Tarih bir kişiye ait değildir. Tarihi değerlerde dünya mirasıdır. Bunları da dünya mirası içinde görmek, saymak gerekir. Burada zaman zaman ihtilaflarda olmuştur ama onlarda tarihin sayfaları arasında kalması gereken konulardır. Önemli olan tarihin gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılmasıdır. Bozulmadan aktarılmasıdır. Bunu sağlamamız lazım. Koruma kurulları da bu konuda gerçekten oldukça duyarlı. Deyim yerindeyse çivi çaktırmaya gönülleri razı değil. Ama bu binaların da bazı çivilere ihtiyacı var ki ayakta dursunlar. Bu ikisi arasındaki duyarlı deneyi kurarak hem ilimizin tanıtımı hem Krom Vadisi'nin tanıtımı hem de ülkemizin tanıtımı bakımından hem de tarihe saygı bakımından bu binaları göz önüne çıkarıp ziyarete açmamız gerekiyor" diye konuştu.

KROM VADİSİ 30'A YAKIN SAĞLAM BİNASI İLE GÜMÜŞHANE'DE TEK BÖLGE
Vadide bulunan 30'a yakın binanın ayakta durduğunu ve bu özelliği ile Gümüşhane'de tek olan bölgenin mülkiyet sorunu olduğuna değinen Vali Salihoğlu, "Neredeyse bütün binalar özel mülkiyet konumunda. Bazılarının kamulaştırılması gerekiyor. Onların bedelleri bizim bütçeye girip ödenek ayrılması lazım. Onun için bu birkaç yıl alacak. Ve bu sürekli tutulması gereken bir çalışmadır. Bu sene onardınız bırakıp gittiğiniz zaman ertesi sene gelirseniz aynı onarılmadan önceki hale dönüyor. O nedenle bu uzun bir süreç ve yüksek maliyeti olan bir süreç. Biz basitte olsa bir çalışma yapmaya başladık. Kısa zamanda merkezi yönetimden, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden, ilimizdeki özel idare kaynaklarından yararlanarak tamamı olmasa bile bir kısmını usülüne uygun bir şekilde restore etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Vali Salihoğlu, Krom Vadisi'nin, Karaca Mağarası'na 15 kilometrelik bir mesafede bulunduğunu, Çakırgöl turizm merkezi, Santa Harabeleri, İmera (Olucak) Manastırı ve Sümela Manastırı'nı birbirine bağlayan yol ağında olduğunu belirterek, "Buradan Çakırgöl'e, Gümüşhane'nin diğer yaylalarına, Santa Harabeleri'ne ulaşmak mümkün. Olucak Manastırı ile Sümela Manastırı'nı birbirine bağlayan 37 kilometrelik bir yol var. Bu yol şuanda var fakat bir kısmı ulaşması zor olan yol. Bir kısmını da yeni açtık. Biz bu yolu Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile Turizm yolu kapsamını aldırmak için gerekli projeleri hazırladık. Kültür Bakanlığı'na sunduk. Onlar da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderecekler. Bu ada içinde Santa, Sümela, Çakırgöl kış turizmi merkezi, Olucak (İmera) Manastırı, Krom Vadisi ve Karaca Mağarası birbirlerine toplam 50-60 kilometrelik mesafe içinde. Kış aylarında buralara ulaşım çok fazla mümkün değil. Ama özellikle belli mevsimlerden sonra burada ulaşım çok rahat, güneye baktığı için birçok kısmı kar da tutmuyor. Yollarımızın bazı bakımlara ihtiyacı var. Onları da Özel İdare ekiplerimiz aracılığı ile tamamlamaya çalışacağız" diye konuştu.