Euro Bölgesi Liderlerinden 'Katı kurallar uygulama' mesajı

Para birimi olarak Euro'yu kullanan ülkelerin liderleri, Brüksel'de acil olarak düzenlenen zirveye gelişlerinde mali piyasaların regülasyonu ve ortak para birimleri için katı kurallar uygulayacakları mesajlarını verdi.

Para birimi olarak Euro'yu kullanan ülkelerin liderleri, Brüksel'de acil olarak düzenlenen zirveye gelişlerinde mali piyasaların regülasyonu ve ortak para birimleri için katı kurallar uygulayacakları mesajlarını verdi.
Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'ın borç krizi ve Euro bölgesi ülkelerine de sıçraması beklenen krizi ele almak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de acil olarak düzenlenen zirvede bir araya geldi. Zirveye gelen liderler, Euro Bölgesi'nin geleceği ve mali piyasaların regülasyonu için katı kurallar uygulayacakları mesajını verdiler. Zirveye Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Barroso, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Yunanistan
Başbakanı Papandreou, İtalya Başbakanı Berlusconi, İspanya Başbakanı Zapatero başta olmak üzere 16 ülkenin liderleri katılıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye gelişinde yaptığı açıklamada, Yunanistan'a sağlanan 110 milyar Euro'luk paketin ardından Euro Bölgesi'nin geleceğini görüşmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Merkel, "Üç konu üzerine odaklanacağız. İlki, mali piyasaların regülasyonu, daha fazla zamanımızın olmadığını düşünüyorum, bu yüzden acele etmek zorundayız. İkincisi, Yunan ekonomisinin güçlenmesinin sağlanması ve aynı zamanda diğer Euro Bölgesi ülkelerinde istikrarın sağlanması" diye konuştu.
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreou ise, zirveye gelişinde yaptığı açıklamada, dün Yunan parlamentosunda onaylanan 30 milyar Euro'luk tasarruf planının, ilerleme kaydetme arzunda olduklarını gösterdiğini söyledi. Papandreou, bu konuda kendilerine düşeni yaptıklarını, ama aynı zamanda dünya ekonomilerinde benzersiz bir kararsızlık olduğunu söyledi. Brüksel'de bir araya gelmelerinin bunun için çok önemli olduğunu söyleyen Papandreou, "Ekonomilerimizde ve ortak paramızda güveni yeniden
kazanacağız ve bu inanıyorum ki küresel ekonomik kalkınmaya verilecek çok önemli mesaj olacaktır. Bu kalkınma büyümeyi, istihdamı, bütün Avrupa ülkelerindeki insanların refahını geri getirecektir. Bunu yapabiliriz, bunu mutlaka yapmalıyız, bunu birlikte yapacağız" dedi.