Cumhurbaşkanı Gül'e 'Dünya Barış Girişimcisi' ödülü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, girişimci ve müteşebbislerin önünün açılması gerektiğini belirterek, Türk işadamlarının bürokratik engeller kalktığında daha da harika işlere imza atacağını söyledi.

Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği (EGSİAD) tarafından Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenen '3. Beyaz Altın Türkiye Girişimcilik Ödülleri' törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, "Dünya Barış Girişimcisi" ödülü verildi. Ödülü Pakistan ve Afganistan'ın Ankara Büyükelçilerinin elinden alan Gül, yaptığı konuşmada, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu ifade ederek, merasimi düzenleyenlere teşekkür etti. Atatürk zamanında yılda 150 kilometre tren yolu inşa edilirken, demiryollarının uzun yıllar ihmal edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Son yıllarda tekrar hızlı bir şekilde demiryollarına önem verildi. Yılda 150 kilometreden daha fazla demiryolu yapıldığını öğrendim. Bunlarla iftihar ediyoruz. Bugünkü tren seferleri farklı. Eskide kalan Kara ve Ekspres trenlerle bugünkü trenlerin sesleri de, hızları da farklı. Bugün Yüksek Hızlı Tren ile yaptığım seyahatte aldığım hazzı, hiçbir tren seyahatimde almadım. Hızlı tren çok ayrıcalıklı bir gelişmişlik göstergesi.

Bir prestij projesi. Milyonu aşan yolcu sayısı ile hepimizi gururlandırıyor. Ama kimse tereddüt etmesin. Türkiye'de halen insanlar az seyahat ediyor. Bu alanda daha gelişme çok ihtiyacımız var. Biz daha çok gerilerdeyiz. Her şehrimizde havaalanı, Avrupa'da bile olmayan modern limanlarımız olmasına rağmen ülkede seyahat eden sayısı azdır. Seyahat eden vatandaşlarımızın sayısı çoğalacaktır" dedi.

Gül, Eskişehir'de yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisi ve yaklaşık 4 bin akademisyenin bulunmasını "olağanüstü zenginlik" olarak nitelendirerek, "Kartpostallardaki Eskişehir ile bugünkü kente baktığınız zaman farklı bir şehir görüyorsunuz. Örnek alınması gereken şehrinizle ne kadar övünseniz azdır. Yunus Emre de Eskişehirli olduğuna göre, merkez belediyelerden birine adını verebilirsiniz. O zaman Yunus Emre'nin Eskişehir ile bütünleşmesi daha farklı olacaktır. Konya'nın Mevlana ile bütünleşmesi gibi.

Bunun önemli olduğuna inanıyorum, ama bunun kararını yine de size bırakıyorum" diye konuştu.

"TÜRK İŞADAMLARI DAHA DA HARİKA İŞLERE İMZA ATACAKTIR"
Müteşebbis, tüccar, girişimcilerin bir ülkenin istikrarlı kalkınmasında lokomotif görevi gördüğünü kaydeden Gül, şunları söyledi:

"Onun için önlerini açmak lazım. Onların önünü açmakla Türkiye'nin standartlarını en üst seviyeye çıkartmak gerekir. Türk iş dünyasının dinamizmi ve atılganlığı kamunun fersah fersah ötesindedir. Dünya ekonomisinin buhranda olduğu geçen yıl Türkiye ihracatının 100 milyar doları aşması, Türk girişimcisinin, müteşebbissinin sayesinde olmuştur. Onun için önlerini açmamız lazım. Önlerini açmak demek, birilerine ayrım yapmak demek değildir. Bürokratik engeller kalktığında Türk işadamları daha da harika işlere imza atacaktır. Onları başarısı, Türkiye'nin başarısıdır."

Gül, daha sonra Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, DDY Genel Müdürü Süleyman Karaman, işadamı Hamdi Akın, işkadını Canan Çelebi Tokgöz, Gazeteci Ekrem Dumanlı, televizyon programcısı Melda Yücel, Prof. Dr. Levent Kadir, yönetmen Semih Kaplanoğlu'na ödüllerini dağıttı.

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar'ın eşi Arzu Kılıçlar'ın "Yunus Emre Sevgi ve Eğitime Katkı Ödülü" verdiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ise, "O kadar mutluyum ki, bugün burada engelli merkezini ziyaret ettik. Eskişehir'in tekrar Türkiye'ye örnek olacağını düşünerek mutlu oldum. Geç bile kaldık. Ulaşamadığımız el kalmasın" şeklinde konuştu.

Gül çifti, törenin ardından gara geçip Eskişehir'e geldikleri Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Ankara'ya hareket etti.