Zeytinciler Ankara Yolcusu

Zeytin alanlarının madencilik çalışmalarına açılması için yapılan girişimlere karşı, üretici kesin birlikteliğini artırıyor

Zeytin alanlarının madencilik çalışmalarına açılması için yapılan girişimlere karşı, üretici kesin birlikteliğini artırıyor. TBMM Sanayi Komisyonu'nda değiştirilmesi istemiyle görüşülen Zeytincilik Yasası'na sahip çıkmanın ülkenin geleceğine ve kültürüne sahip çıkmak anlamına geldiğini bildiren zeytin üreticileri, yapılmak istenen yanlışı anlatmak için Ankara'ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor.
Zeytin alanlarının 3 kilometre yakınında zeytinyağı işbirliği dışında endüstriyel tesis kurulmasını yasaklayan Zeytin Yasası'nı önlerindeki en büyük engel olarak gören madenciler, yasanın değişmesi istemiyle TBMM Sanayi Komisyonu'na kapsamlı bir rapor sundular. Komisyonun alt birimi, rapor doğrultusunda karar alarak, yasanın değişmesi yönünde görüş aldı. Konu üst komisyonun gündemine geldi.
Bu aşamada başta Edremit Körfez bölgesi olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki zeytin üreticileri ve yanı sıra çevreciler ayaklandı. Konuyla ilgili ilk geniş katılımlı toplantı önceki gün Küçükkuyu'da gerçekleştirilmişti.
Üreticilerin yanı sıra, Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Körfez Belediyeler Birliği, Tariş, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, geniş katılımlı bir şekilde TBMM'ye gidilerek, yapılmak istenen yanlışın anlatılması kararı çıktı.
Yapılan görüşmelerde, maden lobisinin daha öncede benzer girişimde bulunması ardından körfez bölgesinde toplanan 100 bin imzanın yeniden TBMM'ye sunulması düşüncesi de kabul gördü. Bunların yanı sıra Çanakkale'den Aydın'a kadar olan hatta yer alan tüm zeytin üreticilerinin, Zeytin Yasası'na sahip çıkma adına ortak hareket etmesi ve bu anlamda birliktelik sağlanması görüşü benimsendi.
Küçükkuyu'daki toplantıya Burhaniye, Ayvalık, Küçükköy, Karaağaç, Altınoluk, Bayramiç, İntepe ve Küçükkuyu belediye başkanları da katıldı. Buluşmada, her belediyenin meclisinden, Zeytin Yasası'nın korunması yönünde karar çıkartması ve bu görüşün TBMM'ye sunulacağı belirtildi.

"GELECEĞİN YAŞAM ALANLARININ GASP EDİLMESİNE İZİN VERİLEMEZ"
Toplantı sonrası konuyla ilgili düşüncelerini aldığımız Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, yasanın zeytinyağının başkenti simgesinde olan Ayvalık'taki zeytin sektörünü de olumsuz etkileyeceğini kaydederek, "Madencilerin lobisi gibi bizlerde bölge belediyeleri olarak zeytin sektöründen ekmek yiyenler için büyük bir lobi oluşturabilmeye çalışıyoruz. Bizler, Ovacık ve Havran'da madenden sonra ortaya çıkan doğa faciasında olduğu gibi, toprak altında olan ve 5â€"6 yıllık bir süreçte çıkarıldıktan sonra terk edilecek maden rezervlerinden çok, O toprağın üzerinde çocuklarımıza miras olarak bırakacağımız yeşilin türevleriyle ilgiliyiz. Geleceğimizin yaşam alanlarının birileri tarafından gasp edilmemesi ve zeytin üreticinin mağdur edilmemesi için haklı mücadelemizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu yüzden de gerekirse Ankara'ya yürüyerek bile gidebiliriz" diye konuştu.