Yunanistan'a yardım Alman Meclisi'ni karıştırdı

Almanya'nın Yunanistan'a yapılması planlanan maddi yardımdan dolayı Alman Federal Meclisi karıştı.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, meclisteki hükümet açıklamasında karamsar bir tablo çizerek, Avrupa’nın önemli bir yol ayrımında olduğunu söyledi.

Mevcut sorunun aşılmasında Almanya’nın büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirten Merkel "Yunanistan’a yardım etmekten başka alternatif yoktu“ dedi.

Alman hükmetinin Yunanistan politikasını savunan Merkel, amaçlarının euroyu ve dolayısıyle Almanya’yı korumak olduğunu söyledi. Ancak muhalefet Merkel’le aynı görüşte değil.

STEİNMEİER: MERKEL İKİLİ OYNADI

Sosyal Demokrat Parti SPD’nin Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier, krizin ilk günlerinde Merkel’in "Yunanistan’a 1 euro bile yok“ derken, ayni günlerde Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Avrupa’ya yardım sinyalleri verdiğini söyledi.

Yunanistan konusunda hükümetin ikili oynadığını öne süren Steinmeier’e göre Merkel hükümetinin politikaları, siyasi ahlaka uygun değil.

Muhalefetteki SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin ortak görüşü benzer krizlerin yaşanmaması için finans piyasalarında yeni düzenlemeler yapılması gerekliliği.

Ancak Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi hükümetin bu noktada çok gönüllü olmadığı fikrini savundu. Gysi’ye göre, Merkel’in yardım konusunda bu kadar geç karar vermesinin nedeni yeni düzenlemeler yapmak istememesi.

YEŞİLLER: ALMAN HALKINA TOKAT

Yeşillerin tasarıya eleştirileri de sert oldu. Birlik 90/Yeşiller Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin, Yunanistan’a yapılacak yardımı Alman halkına atılmış bir tokat olarak yorumladı.

Tüm bu eleştirilere rağmen Merkel, dünyanın gözünün bu yasanın oylamasında olacağını ve Avrupa Birliği’nin geleceği için tasarının Almanya’daki Meclislerden geçmesi gerektiğini söyledi.

Federal Alman Hükümeti’nin hazırladığı 22,4 milyar euro tutarındaki Yunanistan’a acil yardım paketi cuma günü Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi’nde oylanacak.

Ana muhalefet partisi SPD’nin bu tasarıya evet oyu verip vermeyeceği ise hala belli değil.