YÖDAK Üyesi Günay: Batı ile gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için bilgi üretmeliyiz

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Yükseköğretim Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyesi Prof. Dr. Umay Türkeş Gün

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Yükseköğretim Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyesi Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, batıyla aradaki gelişmişlik farkının kapatılabilmesi için Türkiye'nin ödünç bilgi ile kalkınma modelinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Tanzimat devrinden bu yana Türkiye'nin batının layık gördüğü gelişmişlik ile ilerlemeye çalıştığını ifade eden Günay, bilgi üreten bir toplum olmaya yönelinmesi gerektiğini kaydetti.

YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nde 'Türk Kültürüne Eleştiri' konulu konferans verdi. Sosyal Bilimler ve Kültür Kulübü'nün Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Kurupelit Yerleşkesi'nde yapılan konferansta konuşan Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, tarihi süreçte Türk toplumunun yaptığı hataları, kültürün bundan nasıl etkilendiğini, bu hataların da ülkenin geleceğine nasıl yansıyacağını anlattı. Türk kültürünün toplum tarafından iyi ve doğru anlaşılması ve sorgulanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Günay, "Dünya'da Türklerin ve kültürümüzün yaşanmadığı yer yok. Bunun bize artıları var. Ama eksikliklerimizi görmeliyiz. Bunları tespit edip değerlendirmemiz ve çözüm arayışları içinde olmamız gerekir. Tanzimat dönemindeki tarihçilerin araştırmalarına göre batıdan 70 sene gerideydik. Ve bunu kapatmaya uğraştık. Elimizde yeni bir araştırma yok ama belki bunun ancak 50 senesini kapatabildik. Onlar bir şey keşfediyorlar, kullanıma sunuyorlar ve sundukları şeyi biz kendi bilgimiz, görgümüz çerçevesinde veya onların bize layık gördükleri miktarını alarak ilerlemeye çalışıyoruz. Bu yeterli değildir. Bilgiyi, tekniği birileri üretecek, onlardan bilgi teknoloji alıp alacak ve gelişeceğiz. Böyle bir şey yok. Ödünç bilgi ile kalkınma olmuyor." dedi.

Türk toplumunun eleştiriye açık olmadığını ve kendisini dünyaya anlatamadığını düşündüğünü dile getiren Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, 1915 Ermeni olaylarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının dünyada yayılarak kabul görmesinde de Türk toplumunun önemli bir hatası bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Günay sözlerini şöyle sürdürdü: "Ermeni soykırımını bütün dünya yaptı diyor biz ise yapmadık diyoruz. Ama anlatamıyoruz. Çünkü 1915 olayları yaşandıktan sonra Ermenilerin bize yaptığı zulümleri ve oluk oluk akan Türk kanlarını hemen unuttuk. Türklerin 'İçim dayanmıyor, kapatın konuyu, unutun' yaklaşımını Ermeniler unutmadı. Bunun unutulmadığına babamla ABD'de şahit oldum. 1955 senesi 24 Nisan'ında bir kız çocuğu geldi Türklerin suçsuz yere öldürdüğü Ermenilerin anısına çiçek verdi. 60 senede dünyanın yarısından fazlası Ermeni soykırımını tanımış oldu. Biz yapmasak da kabul edilmiş oldu. Hatalarımızı görüp, tarihimizi doğru bilip, doğru anlatmaya çalışmazsak 60 sene sonra da başka şeylerle boğuşuruz."

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, Prof. Dr. Sait Bilgiç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yazıcı ile çok sayıda akademizyen de hazır bulundu.