Almanlar Yunanistan'a yardıma karşı

Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a yapması planlanan 110 milyar euro'luk yardımının 22.4 milyarını Almanya'nın karşılaması ülkede tartışmaların yaşanmasına neden oldu.


Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekonomik kriz içindeki Yunanistan’ın kurtarılması için üç yılda 110 milyar euro tutarında yardım paketinde anlaşması ve ardından Almanya’da bakanlar kurulunun Yunanistan’a yardım yapmayı kabul etmesi üzerine ülkenin en çok satan gazetelerinden Bild, bir kampanya başlattı.
Yunan krizi boyunca ağır eleştirileriyle öne çıkan, zaman zaman Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya hitaben açık mektuplar yayımlayan Bild, okuyucularının milletvekillerine göndermesi için bir açık mektup yayımladı. Mektupta, siyasetçilere “Sevgili politikacılar, Yunanistan’a kredi için kişisel olarak, hatta bir yıllık milletvekili maaşınız yüksekliğinde garanti vermeye hazır mısınız?” sorusu yöneltildi. Gazete bu mektubun okuyucular tarafından kesilerek milletvekillerine posta ya da e-mail yoluyla gönderilmesini istedi.

ÜNLÜ EKONOMİST DAVA AÇIYOR

Öte yandan ünlü bir ekonomist de Anayasa Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor. Ekonomist Joachim Starbatty, önce Federal Meclis’ten ve sonrasında da Federal Eyaletler Meclisi’nin onayını alması beklenen yasanın açık şekilde AB hukukuna ve Alman Anayasası’na aykırı olduğunu ileri sürdü. Bu paketin gerçekte Yunanistan’a yardım değil bu ülkeye kredi verenlerin alacaklıları kurtarmak anlamına geldiğini savunan Starbatty, cuma günü Anayasa Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti.
Merkel’in dün Türkiye saatiyle 20:30’da Yunanistan’a yardım kararına ikna için meclise hitaben bir konuşma yapması bekleniyordu.
Almanya’da meclisin alt ve üst kanadı yardım paketi için Cuma günü oy kullanacak.
Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) de harekete geçirdi. SPD, Merkel’den yardımın Federal Meclis’te oylanması sırasında hükümet için güven oylaması yapılmasını da istedi.