Genel Kurul, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını öngören madde için toplandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 16. maddenin ardından verdiği aranın ardından Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen Anayasa değişikliği

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 16. maddenin ardından verdiği aranın ardından Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesini görüşmeye başladı.

Siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 8. maddenin paketten düşmesinden sonra AK Parti'de tüm hesaplar paketin 2. kritik maddesine yoğunlaştı. AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını ve Anayasa'nın 146. maddesinde değişiklik içeren paketin 17. maddenin 330'un altında kalmaması için çalışacak.

İlgili madde, 11 üyeli Yüksek Mahkeme'de üye sayısını 17'e çıkarıyor. İki daireli olacak yeni yapıda üyelerin seçilmesi de yeniden düzenleniyor. Şimdi nefesler tutuldu ve bu maddenin oylamasına geçilmesi bekleniyor. AK Parti, siyasi partilerin kapatılmasını öngören 8. maddenin 327 oy alarak, gerekli olan 330'un altında kalması nedeniyle bu kez işi sıkı tutuyor. AK Partililer, bu maddenin kabul edileceğinden emin olduklarını ifade ediyor. AK Parti'de hedef hiç fire vermeden bu maddeyi Genel Kurulu'ndan geçirmek.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlık ettiği Genel Kurul birleşiminde partiler, maddeyle ilgili verilen önergelerin üzerinde konuşmalar yapıyor. Madenin birinci tur oylamasında toplam 407 milletvekili oy kullanmış, 331 kabul, 72 ret, 2 boş ve 2 de geçersiz oy çıkmıştı.