Türklerin Müslüman Oluşunun 1050. Yılı Ve Şeyh Edebali'yı Anma Töreni

Türklerin Müslüman oluşunun 1050

Türklerin Müslüman Oluşunun 1050. Yılı Ve Şeyh Edebali'yı Anma Töreni
  Türklerin Müslüman oluşunun 1050 . yılı ve Şeyh Edebali ' yi anma töreni , Kırşehir ' in İnaç Köyü ' nde gerçekleştirilirken , konu hakkında bilgi sunan Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan , " Köyün asıl adı olan ' İnanç ' isminin arşivlerden araştırılarak tekrar geri verilmesini istiyoruz " dedi .
İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği tarafından organize edilen programa , Vali Mehmet Ufuk Erden , AK Parti Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan , MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu , Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci , Mucur Kaymakamı Alparslan Yılmaz , Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu , Mucur Belediye Başkanı Ali Şahin , İl Emniyet Müdürü Osman Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı . Tören , Saygı duruşu ve İstiklal Marşı başlarken , Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti .
Ardından konuşmalara geçilen anma programında , sırasıyla İnaç Köyü Şeyh Edebali Dernek Başkanı Ramazan Karacaoğlu , Mucurlular Derneği Başkanı Bekir Onan , Kırşehirliler Derneği Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar , Müftü Mustafa Balık , Belediye Başkanı Ali Şahin ve Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan konuştu .
Ceylan , konuşmasında , Türklerin Müslüman oluşunun 1050 . yılı hakkında bilgiler verirken , Türklerin Müslümanlıkla tanışmasını ve sürecini değerlendirdi . Ceylan daha sonra , Şeyh Edebali hazretleri hakkında ve doğduğu köy ile ilgili verdiği bilgilerde , " Köyümüzün ismi inaç olarak biliniyor . Fakat araştırmalarımıza göre buranın tarihteki ismini " İnanç " olarak bulduk . Bizim gösterdiğimiz şekilde , Devlet arşivleri incelenirse , köyün gerçek ismi olan inanç bulunacaktır . Yetkililerimizden bu konuda yardım istiyoruz " dedi .
Daha sonra söz alan Milletvekilleri ve Belediye Başkanları da , Şeyh Edebali ' nin doğduğu köy olan ve Türkiye ' de ilk defa kutlanan Türklerin Müslüman oluşu törenlerini geliştirmek ve duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti .
Tören ' de söz alan Vali Erden ise , Kırşehir ' in Anadolu ' nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak , " Milletimizin , yüce dinimiz İslamla şereflenmesinin ardından , Kırşehir ve çevresine yerleşen Ahi Evran-ı Veli , Yunus Emre , Hacı Bektaş-ı Veli gibi ulu erenler Anadolu ' yu bizlere vatan bırakmışlardır . Bu mirası yaşatmak ve gelecek nesillerle aktarmak bizim en önemli görevimizdir " şeklinde konuştu .
Tören ' de Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı bir konser sunarak programa gelen vatandaşlara unutulmaz dakikalar yaşattı . Törenler davetlilere yemek ikramı ve duaların ardından sona erdi .