Emekli Kurmay Albay Ülker: İran durumdan vazife çıkarmamalı, işleri daha da karıştırmamalı

Strateji Uzmanı emekli kurmay Albay Mesut Ülker, İran'ın gemi olayına kesinlikle karışmaması gerektiğini belirterek, ''İran bu durumdan kendine vazife

Strateji Uzmanı emekli kurmay Albay Mesut Ülker, İran'ın gemi olayına kesinlikle karışmaması gerektiğini belirterek, ''İran bu durumdan kendine vazife çıkarmamalı ve işleri daha da karmaşık hale getirmemeli." dedi.

Türkiye'nin Brezilya ile birlikte İran'dan ''uranyumun'' çıkartılması konusunda attıkları adım ile ABD ve İsrail'in İran'a yönelik savaş tezlerinin boşa çıkartıldığını hatırlatan Ülker, ''İran kendisine yönelik bir ABD/İsrail müdahalesine ilişkin dayanak ortadan kalkmışken, böylesi bir sıcak olayın içine girerek hadisenin içinde yer almamalıdır." uyarısında bulundu. Ülker, İran'ın bu olaya dahil olmasının İsrail'in işine geleceğini söyleyerek, ''İran konuya dahil olursa bu İsrail'in işine gelir. Türkiye şu ana kadar ortaya koyduğu yaklaşımla haklı mücadelesini sürdürme şansını yakalayacaktır.'' diye konuştu.

"İSRAİL BAŞKASININ YOK OLMASINI KENDİ GELECEĞİNE BAĞLAYAN BİR ÜLKE"

İsrail'in sivil gemilere saldırmasının kabul edilemez olduğunu belirten Ülker, ''Seçeneklerin en sonuncusuna başvurarak, yine başkasının yok olmasını kendisinin devamlılığına bağlayan bir anlayış ortaya koymuştur. Bu sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Son dönemde dünya kamuoyunun daha çok tepkisini çeken İsrail, sıcak ve kargaşa ortamından menfaat uman tavrında yine yalnız kalacaktır.'' iddiasında bulundu.

"6-7 EYLÜL BENZERİ OLAYLAR İSRAİL'İN İŞİNE GELİR"

Ülker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'daki 'one minute' çıkışından bu yana Türkiye'de bazı güçlerin, ''Bu hükümet İsrail'e kafa tutarak ülkeyi zora sokacak'' tezlerini işlediğini ve son yaşanan olaydan bu güçlerin menfaat elde etmeye çalışacağının altını çizdi. Ülker, 6-7 Eylül Ermeni olaylarına dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: "Türkiye'de kargaşa isteyen güçler, bunu da kullanacaktır. Bir takım Yahudilere ait dükkanlara saldırılar olması için içi yanan insanımızı kışkırtmaya çalışacaktır. Unutulmamalı ki bu son gemi olayında Türkiye'de yaşayan Yahudilerin bir suçu yoktur. Onlar neden olmamıştır. Türkiye'de uzun yıllar huzur içinde yaşayan Yahudilerin başına gelecek bir olayı İsrail kullanacaktır. Çünkü onlar her zaman olayları kendileri abartır ve haksızken haklı çıkmaya çalışırlar."

Türkiye'nin dünya kamuoyunda sürekli itibar kazanmasından İsrail'in hoşnut olmadığını kaydeden Ülker, ''İsrail, 40-50 yıldır Ortadoğu'da sıcak çatışma ortamından uzak duran ve hep barışa yönelik adımlar atan arabulucu konumdaki Türkiye'yi bu sıcak çatışma ortamının içine çekmeye çalışıyor. Türkiye güçlü bir devlettir. İsrail'in oynadığı kanlı oyunları çok iyi bilir ve buna göre tavrını alır.'' ifadesinde bulundu.

''İNSANİ YARDIM TAŞIYAN GEMİLERE SİLAHLI MÜDAHALE OLMAZ''

İnsani yardım taşıyan ve yolcuları silahsız olan bir gemiye İsrail'in baskın düzenleyerek ölümlere sebebiyet vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Ülker, 'İsrail'e vicdanı olan her ülkenin tepki göstereceğini vurguladı. Yapılanların insanlık dışı olduğunu ifade eden Ülker, kadınların çocukların olduğu bir gemiye helikopterlerle komandolar indirmenin ve ölümlere yol açmanın, bir insanın yapacağı iş olamayacağına dikkat çekti.