Gazze gemileri, İsrailli turistleri etkileyebilir

Sivil toplum örgütleri tarafından Filistin'in Gazze bölgesine yardım götürmek için oluşturulan yardım filosunun, İsrail'den Türkiye'ye yönelik turizmi

Sivil toplum örgütleri tarafından Filistin'in Gazze bölgesine yardım götürmek için oluşturulan yardım filosunun, İsrail'den Türkiye'ye yönelik turizmi bir kez daha etkileyebileceği belirtiliyor. İsrailli yerel ticaret odaları, 1 yıl önce başlatılan ancak daha sonra gevşetilen Türkiye boykotunu yenilemeyi planlıyor. Buna gerekçe olarak ise Ankara'nın, gemi organizasyonuna destek vermesi gösteriliyor.

İsrail boykotu, 1 yıl önce İsrail'in Gazze operasyonunun ardından Türkiye'nin hem sivil toplum hem de yönetim olarak gösterdiği sert tepkilerin ardından başlamıştı. Ancak 2010'un başından itibaren, Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 18 oranında yeniden yükselmişti.

İsrailli ticaret odalarının faaliyetlerini inceleyen kuruluş olan Vaadim'in CEO'su Yakov Alush, bu hafta sonu derneklerin, boykota yeniden başlamayı değerlendireceklerini belirtti.

Öte yandan İsrail Birinci Uluslararası Bankası (FIBI) ise filonun organize edilmesinin ardından filonun, Türkiye'ye muhtemel çalışma ihtimalinin azalmasına sebep olduğunu duyurmuştu. FIBI başkanı Yona Goldschlager, 600 kadar yöneticinin maliyetin çok ucuz olmasına rağmen Türkiye yerine Girit'te tatil yapmaya hazırlandıklarını söyledi. Goldschlager, banka çalışanlarının tatil planlarının "Türkiye hariç her yeri" kapsadığını kaydetti.