Ayakkabıcı, markalı ihracatla adını dünyaya duyurmak istiyor (Özel)

Üretim ve yatırımları bağlamında 2010'a büyük umutlarla giren ayakkabı sektörü, markalı ihracat yaparak adını dünyanın dört bir yanına duyurmayı hedef

Üretim ve yatırımları bağlamında 2010'a büyük umutlarla giren ayakkabı sektörü, markalı ihracat yaparak adını dünyanın dört bir yanına duyurmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili Cihan'a açıklamalar yapan ayakkabı firmalarının temsilcileri imalat ve ihracatta markayı temel alan anlayışı önemli gördüklerini ifade ediyor. Bu anlamda atılım yapmaya hazırlanıyor.

Çocuklar için ayakkabı üreten Vicco'nun Genel Müdürü Fatih Tokdemir, 2009'da yüzde 11 büyüdüklerini ve üretimi gözle görülür biçimde arttırdıklarını kaydediyor. 2010'a umut ve büyük hedeflerle girdiklerini dile getiren Tokdemir, eğitim sezonunun açıldığı sonbahar ve kış aylarında satışlarını önemli oranda arttıracaklarını bildiriyor. Sene sonu itibarıyla da yüzde 13 ya da 14'lük bir büyüme hedeflediklerinin altını çiziyor.

Vicco Genel Müdürü kendilerinin daha önce Vicco olarak daha önce isimsiz iharacat yaptığına işaret ederken, "Bundan sonra hedefimiz kendi markalarımızla ihracat yapmak. Bu anlayış değişmeli, kendi markalarımızı ihracatta hedef alarak sunmalı, ortaya koymalıyız. Markalarımız yoluyla büyüme elde etmeliyiz." diyor.

İsimsiz ürün ihracatın ülke ekonomisi için sakıncaları olabileceği konusunda uyaran Fatih Tokdemir, "Ülke içinde yaptığımız satışlarda ve ihracatta marka temelli gelişimi önemsiyor ve bu çerçevede hazırlıklar yapıyoruz. Bu anlamda atılım yılımız 2011 olacak. Yakın ülkelerden açılıma başlayacağız. Uluslararası arenada markayla satış yapmak önemli." değerlendirmesinde bulunuyor. Tokdemir, vizelerin kaldırılması ile çevre ülkelere atılan adımların olumlu yansımalarının görüleceğini savunuyor.

Ünlü ayakkabı markalarından King Paolo Genel Müdürü Hüseyin Turan ise 2009'un olumlu ve yararlı bir yıl olduğunu anlatıyor. King Paolo'nun 2010 için koyduğu hedefleri aşabileceğini vurguluyor. Hüseyin Turan, "Her sene yüzde 10 ila 20 arasında büyüme hedefleri koyuyoruz. Yazın bu hedefi yakaladık, kışın da aşacağız." açıklamasını yapıyor.

Markalaşmayı önemli gördüklerinin altını çizen Turan, "Yüzde 20 civarında bir ihracatımız söz konusu. İhracatta geriyiz, çünkü dünyanın neresine mal satarsak satalım kendi markamızla satıyoruz. Kendi markanızla satışta güçlük çekiyorsunuz ancak girdiğiniz piyasada marka oluşumu oluyor. Buradaki oran da iç piyasadaki gibi her geçen gün artıyor." ifadelerini kullanıyor.

King Paolo Genel Müdürü, markalaşma yolunda yüzde 35 ila 40'lar civarına geleceklerini açıklıyor. Fason üretimden kaçındıklarını ve gerek iç piyasalara gerekse dış piyasalara kendi markaları dışında üretim yapmadıklarını sözlerine ekliyor.