Zorunlu olarak 'Gönüllü Uyum'a uydurulma
Maliye Bakanlığı, vergide kayıp ve kaçağı önlemeye dönük çok sayıda projeyle, beyannamelerinde uyumsuzluk görülen binlerce mükellefi 'Gönüllü Uyum'a zorunlu olarak çağırdı. Bu çağrıya olumsuz cevap veren mükellifler incelemeye sevk edildi.

2.500 sürücü kursu için yapılan karşılaştırma sonucunda 2.157 mükellefin beyanlarında uyumsuzluk tespit edildi ve mükellefler gönüllü uyuma davet edildi. 2009'da beyan edilen 2,3 milyon liralık beyannamede, 3,3 milyon liralık fark bulundu. 256 bin lira vergi farkı çıkarıldı, 731 bin lira da ceza kesildi.
Doktor, avukat, mimar, mühendis grubunda yer alan Serbest Meslek Erbabı Beyan Analizi Projesi kapsamında 974 kişi, vergi incelemesine sevk edildi. 43 milyon lira matrah beyan eden mükelleflerde, 23,9 milyon lira matrah farkı, 2,4 milyon lira vergi farkı bulundu. Mükelleflere 3,9 milyon lira ceza kesildi.
Toplam 26.525 mükellefin POS makinesi bilgileri ile KDV beyannameleri arasında uyumsuzluk olduğu tespit edildi. Bunların 23.626'sı gönüllü uyuma davet edildi. Olumlu cevap veren 15.312 işletme sahibi, daha önce 1,4 milyar lira olan beyan tutarına, 286,9 milyon lira ilave yaptı. Bunun vergi farkı da, 76,2 milyon lira olarak hesaplandı. İşletmelerdeki inceleme sırasında da, 68,8 milyon liralık matrah farkı ortaya çıkarıldı. İşletmelere 26,3 milyon lira vergi farkı ve vergi ziyaı cezası çıkarıldı.
Zaman
