Uşak'ta Trafik Haftası Etkinlikleri

Uluslararası 3-9 Mayıs Karayolu Trafik Güvenliği Haftası etkinlikleri çerçevesinde Uşak Belediyesi'nde trafik konulu sergi açıldı.

Uşak'ta Trafik Haftası Etkinlikleri
Hafta nedeni Belediye önünde yapılan törene Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Jandarma Garnizon Komutanı Albay İsmail Özcan, Uşak Emniyet Müdürü Cafer Şahin, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Törende trafik haftası nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Özdemir Çakacak ve diğer protokol üyeleri verdi.
Uşak il Emniyet Müdürü Cafer Şahin son yıllarda alınan yasal tedbirlerin yanı sıra yapılan eğitimlerin gelişmesi sonucu kaza sayısı ve ölüm oranında azalmalar görülmesine rağmen hedeflenen seviyeye ulaşılamadığını kaydetti. Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü; "Trafik konusunda olumlu sinyaller geliştirilmeli, desteklenmeli, toplumsal tepkiler kavramalı, buna uygun politikalar geliştirilmeli ve uygulamalıyız. Bu uğurda toplumun bütün kesimleri gayret göstermeli ve sorumlu olduğunu mutlaka hissetmelidir" dedi.
KAZALARDA ÖLENLERİN SAYISI SAVAŞLARDA ÖLENLERDEN DAHA FAZLA
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünya üzerinde her yıl bir milyon 250 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini de anlatan Cafer Şahin, "Trafik kazaları 15â€"19 yaş grubu gençlerin ölüm sebepleri arasında 1., 10â€"14 ve 20â€"24 yaş grubu kişilerin ölüm sebepleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Bugüne kadar dünya üzerinde trafik kazalarında ölenlerin sayısı tüm dünya savaşlarında ölenlerin sayısından fazladır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde trafik kazalarından ölümler, bilinen tüm ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer almaktadır. Ülkemizde son 10 yılda trafik kazaları sebebiyle ölenlerin resmi sayısı 50 bin, yaralıların sayısı da bir milyonun üzerindedir. Trafik kazaları sebebiyle heba olan milli servet ise her yıl ortalama 12 milyar TL. olup yıllık toplam yatırım bütçesinin yüzde 65-70'i kadardır. Bu tablo trafik kazaları sebebiyle karşı karşıya kaldığımız vahim tablonun göstergesi olarak çok önemlidir.Her sorunun merkezinde olduğu gibi her çözümün merkezinde de insan vardır. Trafik sorununda da sürücüsüyle, yayasıyla, yolcusuyla hülasa tüm yol kullanıcılarıyla insanın payı yüzde 95' in üzerindedir. Çözüm de insanda, yani tüm toplumdadır. Toplumsal sorumluluk ve bilincin, trafik eğitim ve kültürünün yaygınlaştığı, karşılıklı sevgi, saygı ve empatinin toplumun tüm fertlerinde yaşandığı bir Türkiye'de trafik sorununun gündemimizden çıkacağı ümit ve inancını taşıyoruz"dedi.
Uşak Valisi Özdemir Çakacak ise trafik kazalarının yüzde 97'sinin insan kusuru nedeniyle meydana geldiğini ifade ederek vatandaşlara trafik bilincinin geliştirilmesinin önemine değindi. Kazanların kurallara uymamak ve sabırsızlıktan kaynaklandığını da belirte Vali Çakacak, "Trafik güvenliği konusunda güzel gelişmeler var. Ancak ülkemizde trafik kazaları hala önemini koruyor. Trafik sorunu sadece emniyet, jandarma ve belediyenin sorunu değil toplumun sorunudur. Trafik sorununu hep birlikte çözüme kavuşturabiliriz. Kazaların yüzde 97'si insan kusurundan kaynaklanmaktadır. Yüzde 3 ise diğer eksikliklerden kaynaklanıyor. Kazaları önlemek için öncelikle toplumda trafik bilincini yerleştirmemiz gerekiyor. Trafik bilincini geliştirdiğimizde kazalar büyük oranda azalacaktır. Unutulmamalıdır ki kazaları arabalar değil insanlar yapar. Bu nedenle trafikte birbirimize karşı saygılı olmak, kuralları uymak ve sabırsız davranmamak gerekiyor"dedi.
Konuşmaların ardından Uşak Valisi Özdemir Çakacak, yılın en başarılı jandarma Trafik görevlisi seçilen Uzman Jandarma 5. Kademeli Çavuş Ramazan Bolat, yılın trafik polisi seçilen Komiser Yardımcısı Şevket Demircan ve yılın şoförü seçilen İsmail Toker'e ödüllerini verdi. Ödül töreninin ardından Vali Çakacak ve diğer protokol üyeleri trafik sergisini gezdi.