Kerimov'dan komşu ülkelere su tepkisi: Hassasiyetimizi anlamıyorlar

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bazı komşu Orta Asya ülkelerine 'su' tepkisinde bulundu. Kerimov, Taşkent'te düzenlenen Asya Kalkınma Bankası

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bazı komşu Orta Asya ülkelerine 'su' tepkisinde bulundu. Kerimov, Taşkent'te düzenlenen Asya Kalkınma Bankası (AKB)'nın 43.Yıllık Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu. Kerimov, konuşmasında isim vermeden bölgenin can damarı Serderya ve Amuderya nehirlerinin başında yer alan Kırgızistan ve Tacikistan'ı eleştirdi. Özbekistan'ın tarımının büyük çoğunluğunun suya dayandığını ve suyun bu yüzden kendileri için hayati önem taşıdığını dile getiren Kerimov, komşularının bu konuda anlayışsız olduklarını dile getirdi. Özbek lider, "Ne yazık ki bölgenin sınır aşan ırmaklarının başında yer alan komşularımız, su konusundaki hassasiyetimizi fazla dikkatte almıyorlar. Suyun bizim için ne denli hayati önem taşıdığını sanki önemsemiyorlar." diye sert sözlerle tepki gösterdi.

AKB STRATEJİK PARTNER

Bölgedeki komşu ülkeleri su konusunda eleştiren Kerimov, 'AKB-Özbekistan' ilişkilerinden ise övgüyle bahsetti. Kerimov, öncelikle bankanın 43. Yıllık Toplantısı'na ev sahipliği yapmaktan ve bu çerçevede kalabalık bir davetli kitlesini ülkelerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

AKB'nı işbirliği açısından kendileri için stratejik bir partner olarak kabul ettiklerini kaydeden Kerimov, bankanın bu güne kadar sağlıktan orta ölçekli yatırımların geliştirilmesine, eğitimden ulaşıma kadar değişik alanlarda yararlı destekler sağladığını ifade etti.

ÖNCELİKLİ HEDEF ASYA'NIN KALKINDIRILMASI-

AKB Başkanı Haruhiko Kuroda ise öncelikli hedeflerinin Asya kıtasını kapsayan ekonomik kalkınmayı sağlama ve bu yolla fakirliği en az indirme olduğunu söyledi.

Kuroda, orta ölçekli yatırımların desteklenmesi, özelleştirmenin geliştirilmesi, geleceğin teminatı olan gençlere yönelik eğitim olanaklarının iyileştirilmesi ve anne-çocuk sağlığına gerekli önemin verilmesinin öncelikli çalışma hedefleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Kıta genelinde global iklim değişiklikleriyle mücadele konusunda da çok yönlü çalışmalarının olduğunu dikkat çeken Kuroda, güneş enerjinin yaygınlaştırılmasına ayrı bir önem verdiklerine vurgu yaptı.

Özbekistan'ın global ekonomik krizle mücadele çalışmalarını ve bu anaçla aldığı önlemleri takdir ettiklerine de atıfta bulunan Kuroda, bankanın Özbekistan'a olan çok yönlü desteğinin bundan böyle de süreceğini kaydetti.