Başına gelebilecek hastalıkları biliyor

Gen araştırmasında bir ilk haritası çıkarılıp DNA'ları incelenerek ileride başına gelebilecek hastalıklara karşı “klinik tanı” konulan ilk insan.

Gen haritası çıkarılıp gen değişkenleri incelenerek “gelecekteki hastalıkları” bugünden tespit edilen Prof. Stephen Quake’in kalp hastalıklarına yakalanma ve obezite riski bulunduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Prof. Quake’e önlem olarak “kolestrol önleyici” ilaçlar alması için reçete yazıldı. Tıp dünyasında çığır açan çalışma sayesinde, insanların “kişisel risk analizleri” yaptırarak başlarına gelebilecek onlarca hastalığa karşı önceden tedbir alabilecekleri ortaya çıktı.

50 BİN DOLARA ÇIKTI

Çalışmada ayrıca insanların ilaçlara gösterecekleri reaksiyonların da belirlenebildiği belirtildi. Geçtiğimiz yaz, 50 bin dolara gen haritasını çıkaran Prof. Quake, daha sonra çalışma arkadaşı Euan Ashley’den haritasını inceleyerek kalp kası bozukluğu (kardiyomiyopati) hastalığına yakalanma riskinin olup olmadığını araştırmasını istedi. Bilim adamının bu araştırmayı bir akrabasının henüz 19 yaşındayken bu hastalıktan dolayı kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği için yaptırmak istediği belirtildi. Yapılan analizde Prof. Quake’e, gen haritasındaki 3 gen değişkeninin kardiyomiyopatiye yakalanma riskini artırdığı söylenerek, tıbbi muayene olması tavsiye edildi.

GENLERİN YAZDIKLARI

Araştırmacılar daha sonra Quake’in tüm gen haritasını inceleyerek çeşitli hastalıklara yakalanma oranını belirlemeye karar verdi. Sonuçlar da Quake’in yaşıtı ortalama erkeklerle karşılaştırıldı. Araştırmanın sonucunda bilim adamının kalp krizi ve kalp hastalıkları dışında, obezite, diyabet ve depresyona yakalanma riskinin yüksek; Alzheimer ve makula dejenerasyonuna (sarı nokta hastalığı) yakalanma riskinin düşük olduğu ortaya çıktı.

10 YENİ GEN ÇIKTI


Bunun yanında araştırmacılar daha önce bilinmeyen 10 gen değişkenini keşfederek Quake’e özel ilaçlar geliştirdi. Prof. Quake, tıp dünyasında çığır açacak gelişme için, “Gen haritasından çıkartılan bilgilerle artık hastaya özel tedaviler yapılabilecek. Risk taşıyan hastalar artık daha yakından takip edilecek ve risk taşımayanlar da gereksiz testlerden geçmekten kurtulacaklar. Bu açıdan bakılırsa araştırmanın ekonomik yararları da bulunuyor. Tüm bunlar sayesinde ilaçlar da çok daha verimli bir şekilde kullanılabilecek” diye konuştu. Bazı insanların gelecekte başlarına gelebilecek hastalıkları bilmek istemeyeceğini de düşünen Quake, yakında araştırmanın etik kısmının inceleme altına alınacağını belirtti.

Habertürk