Bursalı İnşaat Mühendisleri Bandırma'da Rüzgar Santralini İnceledi

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bandırma'da kurulu bulunan Umut İnşaat Akminsan Temiz Enerji Üretim A

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bandırma'da kurulu bulunan Umut İnşaat Akminsan Temiz Enerji Üretim A.Ş.'ye ait rüzgar enerji santraline teknik gezi düzenleyerek rüzgar enerjisi ve yatırımlar hakkında üyelerini bilgilendirdi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ve oda üyesi inşaat mühendisleri, sabah saatlerinde Bursa'da yapılan bilgilendirme toplantısının ardından Bandırma'ya bağlı Bezirci köyü yakınlarındaki Akminsan Temiz Enerji Üretim A.Ş.'ye ait rüzgar enerji santraline geldi. Burada rüzgar türbinlerini inceleyen heyet, daha sonra Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır'dan yatırım hakkında bilgi aldı.
Firma olarak Bandırma'ya her biri 2,5 megavat gücünde toplam 25 megavatlık 10 adet rüzgar türbini kurduklarını belirten Ali Hazır, yatırım sürecinde kendilerini en fazla zorlayan konunun ise bürokratik engeller olduğunu söyledi. Rüzgar enerjisi yatırımın doğalgaz enerjisi yatırımından 2,5 kat daha pahalı olduğuna dikkati çeken Hazır, yenilenebilir enerji yatırımın mutlaka devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Rüzgar enerjisinin dışa bağımlı olmadığını ve yenilenebilir bir enerji olduğu için çevre dostu olduğunu ifade eden Hazır, "Biz burada yatırımı yapmak için 5 yılda 45 bin kilometre yol katettik, sadece bürokratik engelleri aşmak için. Burada 2 yıl boyunca her 10 dakikada bir rüzgar ölçülerek veriler bilgisayarlara aktarıldı. Ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak açısından mutlaka bu tip yatırımlar desteklenmelidir. Türkiye'de halen 42 bin megavat kurulu enerji gücünün yüzde 55'i doğalgazdan sağlanırken,
rüzgar enerjisi payı ise yüzde 1 ile 2 seviyesindedir. Türkiye'de verimli projeler olmasına rağmen önündeki bürokrasinin bir an önce kalkması lazım. Yatırımcı zaten bunları gerçekleştirirken gerçekten zorlanmaktadır. AB'de ve Almanya'da bu tip projeler sübvanse ediliyor, alım garantisi veriliyor. Yenilenebilir enerjiden üretilen enerjiyi, normal gaz türbinlerinden elde edilen enerjiden daha pahalıya alıyor böylece destekleme yapılıyor. Karbon salınımı yapmadan elektrik ürettiğimiz için Green Sertifika
denilen bir sertifika var. AB ülkelerinden yıllık 450 bin euroya yakın para alacağız. Havayı kirletmeden ürettiğimiz için Kyoto Anlaşması'na imza atan devletlerin böyle bir uygulaması var. Ama bir bölgede rüzgarın olması ama trafo santralinin kapasitesi yetersiz ise yatırımı yapamazsınız. Bu bölgede tesisimizin kapasitesini ikiye katlamayı planlıyoruz ama trafo merkezinin kapasitesi yeterli olmadığı için bunu yapamıyoruz. Günlük oluşan piyasa şartlarıyla borsa gibi o gün elektrik fiyatı ne kadarsa bizde o
fiyattan veriyoruz. Bir doğalgaz yatırımının 1 megavatı 500 ile 700 bin dolar arasında, rüzgar enerjisi yatırımının ise 1 megavatlık maliyeti 1 milyon 400 bin euroya yapılıyor. Aynı fiyattan alırsanız bu yatırımlar yapılamaz. Türkiye dışında bütün dünyada bu projeler sübvanse ediliyor" dedi.
Türkiye'de halen onay bekleyen çok sayıda rüzgar enerjisi projesinin bulunduğunu kaydeden Ali Hazır, "Sadece bizim firmamızın 7 tane daha projesi var. Bu uğurda ömrümüzü geçirmeye devam edeceğiz. Bu projenin neticesi Bursa'da 2-3 tane, Çanakkale ve Gökçeada'da projelerimiz var. İnegölde hidroelektrik projemiz var. Pilot bölgesi Çeşme'den başlayıp Çanakkale'yi geçen ve Kapıdağ Yarımadası'nı içine alan bölge Türkiye'nin rüzgar açısından güvertesidir. Güneyde ise Hatay bölgesi, Karadeniz'de Amasra bölgesi
birinci bölgedir. Bu 4 bölge Türkiye'nin rüzgar açısından önemli bölgesidir. Almanya'da rüzgar hızı daha düşük olmasına rağmen pekçok yatırım var. Çevreci olması sebebiyle aza razı olan yatırımlardır. Türkiye'de verimli projeler olmasına rağmen, rüzgar enerjisinin önündeki bürokrasinin bir an önce kalkması lazım. Bunlar Türkiye'nin ihtiyacı olan projelerdir" şeklinde konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ise Bursalı bir işadamının Bandırma'da yaptığı büyük çaptaki yatırımı yerinde görüp rüzgar enerjisiyle ilgili bilgi almak için bu teknik geziyi düzenlediklerini belirterek, Marmara Bölgesi'nde temiz enerji üretilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu tip yatırımları yapanların mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Şahin, "Kriz döneminde bu tip yatırımları yapan arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyoruz. Bursa'nın sermayesi Bandırma'da ciddi bir yatırıma kalkışmış. Türkiye'de ve Marmara'da temiz enerjinin üretilmesi çok önemli. Özellikle bu tesislerin inşaat teknolojisi hakkında teknik olarak gerekli sunumlar yapıldı. Yeni bir teknoloji ve bunun mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu tip yatırımları yapanlar desteklenmesi
gerekiyor. Kriz döneminde bu tip yatırımların mutlaka desteklenmesi lazım. Dışa bağımlı olmayan, böyle temiz bir enerjiye yatırım yapanların teşvik edilmesi gerekir. Dünyanın her tarafında olduğu gibi Türkiye'nin de bu çağdaş yatırımlara yönelmesi lazım" dedi.
Başkan Şahin, Bandırma ile Bursa arasında demir yolu hattının da mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Osmaneli, Ayazma ve Bursa'dan Bandırma'ya demir yolu hattı yapılmasıyla Bursa ile Bandırma arasında çok önemli bir kardeşlik doğacak diye düşünüyoruz. Biz oda olarak bunun takipçisiyiz. En kısa zamanda standartı yükseltilmiş demiryoluyla Bandırma ile Bursa birbirine bağlanmalı" ifadelerini kullandı.