Fransa'nın EURO2016 sunumuna Cumhurbaşkanı Sarkozy de katıldı

UEFA'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülkeyi belirleyeceği toplantıda 3. ve son sunumu adaylardan Fransa yaparken, Cumhurbaş

UEFA'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülkeyi belirleyeceği toplantıda 3. ve son sunumu adaylardan Fransa yaparken, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de bir konuşma yaptı. Fransa'nın sunumu, sahneye çıkan 10 yaşındaki Nathan isimli bir çocuk ile başladı.

İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Espace Hippomene Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda Türkiye ve İtalya'dan sonraki aday ülke Fransa final sunumunu yaptı. Sunumda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de bir konuşma yaptı.

Aday ülkelerden Fransa, EURO 2016'yı Fransa'da düzenlemek istediklerini anlatan çocuğun sorduğu soruları, Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, Genel Sekreter Jacques Lambert ve Profesyonel Futbol Başkanı Frederic Thierez ve ünlü eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane cevapladı.

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, şampiyonayı düzenlemek için 4 önemli sebepleri olduğunu vurgulayarak, ''Birincisi gurur, bütün milletin gururu. UEFA'nın güvenini kazanmak istedik. Riski olmayan huzurlu bir şampiyona düzenleyeceğiz. Altyapılar yerinde, otoyollarımız, hızlı trenimizle istikrarlı ve güvenli bir ülkede yaşıyoruz. Büyük olayları organize etmede tecrübeliyiz.'' dedi.

Fransa'nın Avrupa'nın kalbinde yer aldığını vurgulayan Escalettes, ''Avrupa'ın her yerinden kolayca ucuz bir şekilde Fransa'ya ulaşılabilir. Herkes gelip Fransa'da bayram yapabilir. Her yıl zaten 80 milyon turist geliyor bize. Birkaç milyon turisti de memnuniyetle ağırlarız.'' diye konuştu.

Fransa Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Jacques Lambert ise EURO 2016'yı düzenleyecekleri statlar ve şehirler hakkında bilgiler verdi. Lambert, ''Tutkumuz, isteğimiz var, bu işe yüreğimizi koyduk. Taraftarlara, bütün destekçilere muhteşem bir 2016 yazını Fransa'da geçirme fırsatı sunmak istiyoruz. Önce taraftarlar için bir şampiyona yapmış olacağız.'' dedi.

ZİDANE: EURO2016'YI ÇOCUKLARIM İÇİN İSTİYORUM

Fransa'nın eski ünlü futbolcusu Zinedine Zidane, 1998'de Fransa'da yapılan ve Dünya Kupası'nı kazanmalarının profesyonel hayatında yaşadığı en güzel şey olduğunu ifade ederek, ''Kazanmak güzeldi, ama herkesi sokaklarda eğlendiğini görmek çok güzeldi. Renk, ırk, dil farkı yoktu. Bunu çocuklarım için istiyorum. Tekrar bunu Fransa'da yaşayabilmek çok güzel olur.'' şeklinde konuştu.

Profesyonel Futbol Başkanı Thierez de EURO 2016'yı gelecek için milli bir öncelik olarak saptadıklarını ve UEFA ile uyum içinde çalıştıklarını vurguladı. Sunum sırasında gösterilen videolarda, halkın yüzde 86'sının EURO 2016'ya destek verdiği, Fransa'nın futbolu çok sevdiği vurgulandı.

SARKOZY DE CENEVRE'YE GELEREK OTURUMA KATILDI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği yapacak ülkeyi belirleyecek UEFA İcra Kurulu üyelerinden Fransa'yı seçmelerini isteyerek, ''Fransa'da demokrasi dahil herşey tartışılır ama 2016 adaylığı tartışılmaz.'' dedi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde UEFA Yönetim Kurulu'nun oylaması öncesinde, diğer aday ülkeler Türkiye ve İtalya'nın ardından son sırada sunum yapan Fransa, Türkiye gibi UEFA'ya cumhurbaşkanı düzeyinde güvence vermeyi tercih etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkesinin sunumu sırasında yaptığı konuşmada, ''Hepinizin şunu anlamasını istiyorum, ben hem şahsen, hem Fransa Cumhurbaşkanı olarak bütün bir ülkenin desteğini aktarmak istiyorum.'' dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle aday olup olmamayı düşündüklerini fakat krize verilecek en iyi cevabın spor olduğu kararına vardıklarını anlatan Sarkozy, UEFA'nın evsahibi ülkeden tüm beklentilerine gereken cevabı verdiklerini ve Fransa Devleti olarak taahhüt altına girdiklerini kaydetti.

Sarkozy, şiddetten uzak, insancıl, şenlik anlayışına uygun ve güvenli bir evsahipliği yapacaklarının da sözünü verdi.

Sarkozy'nin konuşmasının ardından Fransa'nın sunumunda yetkililere sorduğu sorularla sunuculuk yapan Nathan adlı 10 yaşındaki çocuk, oylarıyla evsahibini belirleyecek UEFA İcra Kurulu üyelerinin önüne gelerek oylarını Fransa'ya vermelerini istedi.