Omü'nün 35. Yılında Edebiyatta Ve Sanatta Samsun Tartışıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin(OMÜ) 35. kuruluş yıldönümü dolayısıyla "Edebiyatta ve Sanatta Samsun" konulu panel düzenlendi.

Omü'nün 35. Yılında Edebiyatta Ve Sanatta Samsun Tartışıldı
Panele hafızalardan silinmeyen pek çok güzel şarkının söz yazarı ünlü şair Cemal Safi, roman ve öykü yazarı Zerrin Koç, öykü yazarı Zeynep Aliye Yavuz, Yolcu Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Kentel ve OMÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şaban Sağlık, Doç. Dr. Şahin Köktürk ve Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel katıldılar. Panelin yöneticiliğini Öğretim Üyesi Sıddık Akbayır yaptı.
Sıddık Akbayır tarafından hazırlanan Samsunlu sanatçıları tanıtıldığı "55 Nokta Kuzey-Samsun Sanat Atlası" adlı kitabın tanıtımıyla başlayan panel 2 bölümde gerçekleşti. Panelin ilk bölümünde eski ve yeni Samsun karşılaştırması yapılırken, panelistler 2. bölümde Samsun'a kültür ve sanat adına neler yapılabileceği tartıştılar.
Panelin ilk konuşmacısı olan Cemal Safi, "Samsun dünyanın en güzel şehridir, en güzel anneler babalar, evlatlar burada yetişir. Samsun'dan kopmak büyük bir zulümdür" diyerek Samsunlu olmaktan gurur duyduğunu söyledi ve 'Vurgun' adlı şiirini okudu.
"Islak Kentin İnsanları" adlı kitabıyla tanınan Zerrin Koç, 35. yıl etkinlikleri vesilesiyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek geride bıraktıklarını bulma umuduyla geldiği Samsun'u umduğu gibi bulamamış olmaktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Koç, "Kent-sanat ve sanatçı karşılıklı iletişim halindedir. Birbirleriyle beslenirler. Samsun'a geri dönüş benim için ana kucağına, hatta ana rahmine geri dönüştür, çünkü insan dönüp dolaşsa da aslında hep doğduğu yerdedir" dedi.
Zeynep Aliye Yavuz da Samsun şehrinin çocukluk anılarındaki yerinin önemini anlatarak Samsun şehrinin kendisinde hep bir 'gitmek' ve sonrasında 'geri dönmek' duygusu oluşturduğuna değindi.
10 yıldır yayın hayatını sürdüren ve 59 sayısı çıkacak olan Yolcu Dergisi'nin yayın serüvenini anlatan Ferhat Kentel de 'Yolcu'yu, Samsun'da kalmaya ve Samsun'u sevmeye direnen ve gücünü okurlarından alan bir dergi olarak tanımladı.
OMÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şaban Sağlık, Samsun'un Çağdaş Türk Edebiyatındaki Yeri, Doç. Dr. Şahin Köktürk Samsun'un Halk Edebiyatı Kaynakları konularına değinirken, Sıddık Akbayır'ın, "Güzel sorular soran adam" olarak nitelendirdiği Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Samsun ve Edebiyat konusundaki fikirlerini örneklerle ve nüktedan bir üslupla anlattı.
Programın sonunda panelistlere Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından plaket verildi.