Dilek Yarımadası Milli Parkı, 804 Bitki Türüne Ev Sahipliği Yapıyor

Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda 804 adet bitki türü bulunuyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı, 804 Bitki Türüne Ev Sahipliği Yapıyor
  Bünyesinde bulundurduğu çeşitlilik nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından " Flora Biogenetik Rezerv Alanı " kabul edilen Dilek Yarımadası ' nda , 225 ' i kuş türü olmak üzere toplam 348 tür hayvan yaşıyor .
Aydın ili sınırları içinde 16 bin 690 hektar alana yayılan park ortalama 650 metre yüksekliğe sahip . Yapılan araştırmalar sonucunda Milli Park florasında 95 familyaya ait ; tür , alt tür ve varyete düzeyinde 804 adet bitki olduğu belirlenirken , Milli Parkta tespit edilen bitkilerden 6 adedi , dünyada sadece burada görülen endemik türlerden . Diğer yandan Türkiye için endemik olan 31 adet bitki türü de burada bulunuyor . Başka deyişle , Milli Park , Akdeniz ' den Karadeniz ' e kadar tüm Anadolu ' da var olan bitki türlerinin doğal görüldüğü bir doğa müzesi olma özelliğini taşımakta . Bu çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası , Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Biogenetik Rezervleri Şeması ' nda " Flora Biogenetik Rezerv Alanı " kabul edilmiş durumda .
225 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR
Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı bitki çeşitliliğinin yanı sıra bir o kadarda hayvan çeşitliliğine sahip . Birçok nesli tükenmekte olan hayvanın da barındığı Milli Parkta yaşayan hayvanlar zaman zaman insanların denize girdiği sahile kadar iniyorlar . Milli Park 36 tür memeli , 42 tür sürüngen ve 45 tür deniz canlısına ev sahipliği yapmakta . Bunların yanı sıra Milli Parkta 225 adet kuş türünün yaşadığı ve bunlardan 70 adedinin burada ürediği tespit edildi . Yunusların ve deniz kaplumbağalarının özgürce dolaştığı bu ortam içinde , türlü algler , ahtapot ailesinden kafadanbacaklılar , deniz kestaneleri ve deniz yıldızları , süngerler ve pek çok balık türü yaşıyor . Sarpa , İskaroz , Papazbalığı , Karagöz , Melanur , Lapin , Mırmır , Sargoz , Hanoz , İskorpit , Kefal , Çipura bu balıklardan bazılarıdır . 1998 yılında Kavaklıburun Koyu sahilinde karaya vuran , Akdeniz ' de yaşayan bir tür olan Uzun Balina ' nın 14 metre boyundaki karkası Milli Park sahillerinin ender de olsa balinalara ev sahipliği yaptığını ortaya çıkarmıştır . Ayrıca yarımada , nesli tükenmiş ya da tükenmek üzere olan Anadolu Parsı ' nın batıda yaşadığı son noktadır . Dünyanın en nadir 10 adet deniz memelisinden biri olan Akdeniz Foku da Milli Park sahillerinde yaşamaktadır . Yabandomuzu , Karakulak , Vaşak , Çakal , Sırtlan , doğaya terkedilmiş , yabanileşmiş sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü , yarımada faunasında bulunmakta .
2009 YILINDA 600 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ' na gelen tahmini 600 bin ziyaretçilerden toplam 849 bin 627 lira gelir elde edildiği öğrenildi . Türkiye ' nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor . Milli parka gelen ziyaretçi sayısında her geçen yıl artış görüldüğünü kaydeden yetkililer , Milli parkı ziyaret eden 11 bin 773 kişiden 47 bin 128 TL , 71 bin 410 küçük vasıtadan 714 bin 130 TL , 2 bin 220 küçük minibüsten 66 bin 579 TL , 161 büyük minibüsten 6 bin 440 TL , bin 640 motosikletten 11 bin 480 TL ve 43 otobüsten 3 bin 870 TL olmak üzere toplam 849 bin 627 TL gelir elde edildiğini bildirdi .
Yetkililer , milli park ziyaretçilerinin deniz sporları , doğa yürüyüşü , kaya tırmanışı , dağ bisikleti , foto safari , manzara izleme , olta balıkçılığı , kuş gözleme ve botanik turları yaptığını kaydetti .