Polisten Pazarda Hırsız Uyarısı

Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, evden, işyerinden, pazardan, otodan hırsızlığın önüne geçmek ve kontör dolandırıcılığını önlemek için il genelinde 100 pazarda 100 bin vatandaşa broşür dağıttı

Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, evden, işyerinden, pazardan, otodan hırsızlığın önüne geçmek ve kontör dolandırıcılığını önlemek için il genelinde 100 pazarda 100 bin vatandaşa broşür dağıttı.
Halkla her zaman iç içe olan ve her mahallede mutlaka en az iki tane motorize ekip bulunduran Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, Adana'da yükselen hırsızlığın önüne geçmek için harekete geçti. Oluşturulan yaklaşık 50 motorize ekip evden, işyerinden, otodan ve pazardan gerçekleştirilen hırsızlık ile kontör dolandırıcılığına karşı vatandaşı uyarma görevini üstlendi. Polisler yaklaşık 2 ayda Adana genelinde 100 pazarı ve mahalleyi dolaşarak 100 bin vatandaşa broşür dağıttı. Motorize ekipler, ilk
olarak Adana'da suçun en fazla olduğu merkez Seyhan ilçesine bağlı Barbaros, Yenibey, Dağlıoğlu mahallelerindeki pazarda vatandaşlara broşür dağıttı. Barbaros Mahallesi'ndeki semt pazarına giden polisler, burada hem pazarcı esnafına hem de pazara gelen ailelere broşür dağıttı. Polisler vatandaşlardan, özellikle pazara anneleri ile gelen çocuklardan yoğun ilgi gördü.
İki ayrı broşürde vatandaşlar hırsızlık yöntemlerine ilişkin fotoğraflarla uyarıldı. Broşürde küçümsenmiş önlemlerin hırsızlar için büyük bir fırsat olduğu uyarısı yapılarak, "Taşındığınız evin kapı kilidini değiştirin. Evden çıkarken kapı ve pencerelerinizi açık bırakmayın. Kapı kolu ile kapatılan kapılar güvenli değildir. Kapı anahtarınızı paspas altı, elektrik saati, ayakkabı içi gibi yerlere koymayın. Kapınıza evde olmadığınızı belirten notlar koymayın. Para ve ziynet eşyanızı evde unutmayın"
denildi.
Polis, arkasından vatandaşa imzalanan belgelerin telafisi güç yükümlülükler altına soktuğunu anlatarak, "Gelen bohçacı, falcı ve sokak satıcısına kapınızı açmayın. Kapıdan satış yapan kişilerin verdiklerini tatmayın, parfüm, deterjan ve benzeri şeyleri koklamayın. Kapınıza gelen hediye kazandınız, küçük hediyeyi alın, büyüğü sonra gelecek gibi dolandırıcılara inanmayın. Herhangi bir belge imzalamayın. Sizleri rahatsız edene bohçacı ve falcıyı Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazılması için 155 Polis İmdat'ı
arayın. Kendilerini görevli olarak tanıtarak kaçak işlemi yapacağız diyen kişilere elden para vermeyin" diye uyardı.
Polis broşürde ayrıca, Türkiye'de zil çaldığı zaman kapı açma yönteminin hırsızlığa davetiye çıkardığını anlatarak, "Her çalan kapı zilini yakının sanma. Gelen hırsız olabilir. Çocuklarınıza kapıyı açtırmayın. Size gelmeyen kişilere kapınızı açmayın. Kapı zillerinin üzerine isminin ilk harfi ve soy isminin tamamı yazılmalı. Zil çaldığı zaman 'Kim o?' dediğinizde, karşıdaki 'Benim' dediğinde hemen kapıyı açmayın" uyarısını yaptı.
Çocuklar konusunda da ailelere uyarı yapan polis, "Çocuklarınızla arkadaş olun, sorunlarına sahip çıkın, şefkat ve sevginizi esirgemeyin. Gençliğin ruhunu işlenmeyen bir tarla gibi bırakırsak o tarlada ısırgan ve dikenden başka bir şey olmaz. Suçlu çocuk yoktur. Suça itilen çocuk vardır" uyarısı yaptı. Broşürde komşuları da uyaran polis, onların yapması gerekenleri şöyle anlattı:
"Siz evde yokken evini kollayacak olan komşularınızdır. Çevrenizde olup biten olaylara duyarsız kalmayın. Apartmanınızın merdiven boşluğunda ya da evinizin etrafında gördüğünüz şüpheli şahısları polise bildirin. Mahalle polisinizi tanıyın. Çevrenizdeki şüphelendiğiniz olayları polisinizle paylaşın. Komşularınızın uzun süreli yokluklarında posta kutusundaki zarfların birikmemesini sağlayın."
En iyi tedbirin emniyet almak olduğu belirtilen broşürde şu bilgilere de yer verildi:
"Otunuzu yeteri kadar aydınlatılmış ve güvenlik tedbirleri alınmış yerlere park etmeye özen gösterin. Otunuzun içerisinde kesinlikle dizüstü bilgisayar, cep telefonu, çanta, elbise, oto teybi veya içinde değerli bir şey olacağı zannedilen poşet bırakmayın. Alarm cihazınızı kurulu bırakın. Direksiyon kilidin kullanın. Asla aracınızın kontak anahtarlarını, trafik tescil belgelerini oto içerisinde bırakmayın. Aracınızı çalışır vaziyette kısa sürede olsa asla bırakmayınız."
Çanta taşıyan bayanlara da uyarıda bulunan polis, çantalarda değerli eşya bulunmaması uyarısı yaptı. Polis broşürde yaşlı ve engellileri de unutmayarak, "Her genç yaşlı, her insan da engelli olabilir" diyerek, engelli ve yaşlılara saygı gösterilmesini istedi.
Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, toplum destekli polisin yaptığı çalışmaların Ankara tarafından birincilik ödülü verilerek başarılı olduğunun tescillendiğini söyledi. Kesmez, insana insan olduğu için değer veren, toplumsal sorunların temelindeki sebepleri araştırarak toplumla birlikte çözüm üretmeye çalıştıklarını belirterek, "Toplumla birlikte çalışarak suç olmadan suçu önlemeyi amaç edinen, toplumun güvenlik taleplerine göre şekillenen, toplumun bütün kesimlerini, kurumlarını ve devlet organlarının
yer aldığı bir hizmet anlayışıdır. Bunu da toplum destekli polisle başarıyoruz. Suç oluşmadan önlemleri alıyoruz" dedi.
(FK-CC-Y)