Mhp, İçişleri Bakanlığı'nın Aytaç Durak'ı Göreve İade Etmesini İstedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, bu aşamadan sonra Aytaç Durak hakkında görevden uzaklaştırmanın devamını gerektirebilecek, Durak'ın soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durumun fiilen ortadan kalktığını belirterek, "Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halk iradesinin gaspı olarak devam eden sürece biran önce son ve

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, bu aşamadan sonra Aytaç Durak hakkında görevden uzaklaştırmanın devamını gerektirebilecek, Durak'ın soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durumun fiilen ortadan kalktığını belirterek, "Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halk iradesinin gaspı olarak devam eden sürece biran önce son verilmelidir. Sayın Aytaç Durak, halkın iradesi doğrultusunda biran önce, vakit geçirilmeksizin görevine iade edilmelidir" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Vural, Genel Başkan Yardımcıları Metin Çobanoğlu, Recai Yıldırım ve Adana Milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Vural, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ve seçim sonrasında yaşanan gelişmeler ile AK Parti'nin tezgahladığı oyunlar konusunda değerlendirmelerde bulunacaklarını ifade etti.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Çobanoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın İçişleri Bakanı tarafından görevden alınmasının doğru olmadığını daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatarak, bu idari karar sonrasında, Büyükşehir Belediyeleri Yasası'na göre 10 gün içinde Adana Valisi'nin Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'ni toplantıya çağırdığını ve bir başkanvekili seçimi yapıldığını belirtti. Bu kanunun, ilk kademe ve ilçe belediye başkanlarının belediye başkanvekili olamayacağına yönelik
açık hükmüne rağmen kanuna aykırı bir şekilde Yüreğir Belediye Başkanı'nın Başkanvekili seçildiğine işaret eden Çobanoğlu, itiraz üzerine Adana 2. İdare Mahkemesi'nin, bu seçimle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldığını kaydetti. Hukuken, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının, Başkanvekili olamayacaklarının kesinleştiğini söyleyen Çobanoğlu, "Bu zorlama bir karardı. İçişleri Bakanlığı hukuk müşavirliğinin görüşüyle yasanın üzerine çıkılması asla mümkün değil. Yanlış hesap yargıdan dönmüştür" şeklinde
konuştu. MHP olarak biran önce Adana Valisi'nin, İdare Mahkemesi'nde verilen kararı uygulamasını beklediklerini dile getiren Çobanoğlu, Başkanvekili seçiminin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yapılan seçimde CHP adayının da, MHP adayının da ilçe belediye başkanı olduklarına dikkat çeken Çobanoğlu, "Onların başkanvekili adayı olamayacakları kesinleştiğine göre MHP adayının Başkanvekili olarak görevlendirilmesini bekliyoruz" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı'nı görevden kendi imzasıyla aldığını hatırlatan Çobanoğlu, aynı İçişleri Bakanı'nın 2008'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, 'Kolay kolay bir belediye başkanı görevden alınmaz. Özellikle büyükşehirlerde seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması konusunda biz çok titiz davranıyoruz' dediğini hatırlattı. Adana'da yapılan uygulamanın, bunun tam tersi olduğunu ifade eden Çobanoğlu, iktidarın Adana'da 29 Mart
seçimlerinin sonuçlarını hazmedemediğini ve o günden bugüne Adana'da çok ciddi bir müfettiş soruşturmasının sürdürüldüğünü anlattı. Çobanoğlu, "Hukuken başaramadıklarını idari bir kararla yaptılar ve Büyükşehir Belediye Başkanı görevden alındı. Aytaç Durak'ın görevden alınması, yarın iki ayını dolduracak. Belediye Kanunu'nda, görevden uzaklaştırma kararının iki ayda bir gözden geçirileceği hüküm altına alınmıştır. Bu görevden uzaklaştırma sınırsız bir yetki değildir. Bu geçici bir tedbirdir. İki ayda bir
gözden geçirilmeli" değerlendirmesinde bulundu. Bu konuda Danıştay'ın verdiği kararlar ve Başbakanlığan genelgesi bulunduğuna işaret eden Çobanoğlu, Durak hakkında tüm evrak ve dökümanların toplandığını, tüm belediye ilgililerinin ifadelerinin hür bir şekilde alındığını ve soruşturmanın tamamlandığını söyledi. Çobanğlu, "Bu aşamadan sonra sayın Aytaç Durak hakkında görevden uzaklaştırmanın devamını gerektirebilecek, sayın Durak'ın soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durum fiilen ortadan kalkmıştır.
Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halk iradesinin gaspı olarak devam eden sürece biran önce son verilmelidir. Sayın Aytaç Durak, halkın iradesi doğrultusunda biran önce, vakit geçirilmeksizin görevine iade edilmelidir" dedi.
Belediye Meclisi'nin görevine zamanında yapmadığından dolayı feshedilmesi gerektiği yönünde de hukuki bir görüşün de tartışıldığını belirten Çobanoğlu, bunların çözümünün en kestirme yolunun, Aytaç Durak'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine İçişleri Bakanlığı tarafından iadesi olduğunu söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Adana'da Adanalıların oylarıyla seçilen bir kişinin, o oyları hazmedemeyenler tarafından Bakanlık iradesiyle görevden aldırıldığını belirtti. Vural, Başbakan'ı ve AK Parti'yi, millet iradesine, millet egemenliğine ve milletin hukukuna riayet etmeye davet etti.
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Aytaç Durak'la ilgili iddiaların ardından Durak'ın istifasını istediğinin hatırlatılması üzerine o gün siyasi bir tavır ortaya koyduklarını, bugün ise hukuka aykırı işlemlerden sözettiklerini söyledi. Vural, "O tavrı biz kendi partimiz olarak aldık. Şimdi yaptığımız şey, hukuka aykırı bir işlem tesis edilmesine karşılık göreve iade edilmesidir. Ondan sonraki safha partimizin yapacağı bir
değerlendirmedir" dedi.
Vural, 'MHP'nin, Anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi'nden, millet iradesinin karşısında bir karar çıkması endişesi var mı?' sorusu üzerine milet iradesinin henüz belli olmadığını ifade etti. MHP'nin tavrın" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalın, bunun referandum yoluyla sandıktan dönmesi olduğunu belirten Vural, Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun da hukukun öngördüğü bir yol olduğunu söyledi.
Vural, bir soru üzerine her türlü yolsuzluk iddiasının sonuna kadar üzerine gidilmesi gerektiğini düşündüklerini ancak bu iddiaları ortaya koyanların iddialarını ispat etmeleri ve hukuka uygun davranmaları gerektiğini belirtti. Vural, Adana seçimlerini yok sayacak bir yaklaşım karşısında MHP'nin tavrını sürdüreceğini belirtti.