MHP Durak'ın göreve iadesini istedi - POLİTİKA

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın kendisiyle ilgili soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durumun fiilen ortadan kalktığını savunarak, ''Kentteki kaos ancak Durak'ın göreve iadesiyle sona erer'' dedi.



MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın kendisiyle ilgili soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durumun fiilen ortadan kalktığını savunarak, ''Kentteki kaos ancak Durak'ın göreve iadesiyle sona erer'' dedi.
Çobanoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Genel Başkan Yardımcısı Recai Yıldırım ve MHP Adana milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Çobanoğlu, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında tüm bilgi, evrak ve dokümanların toplandığını, tüm belediye ilgililerinin ifadeleri alınarak soruşturmanın tamamlandığını anımsattı.


Metin Çobanoğlu, ''Bu aşamadan sonra Sayın Durak hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin devamını gerektirebilecek yani Durak'ın soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durum fiilen ortadan kalkmıştır. Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halkın iradesinin yok sayılması ve gasbı olarak başlayan ve süregelen sürece bir an önce son verilmeli, Sayın Aytaç Durak, halkın iradesi doğrultusunda bir an önce, vakit geçirilmeksizin, yargı kararlarının gereği olarak görevine iade edilmelidir'' diye konuştu.

İlgili kanuna göre ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının büyükşehir belediyesi başkan vekili olamayacağını savunan Çobanoğlu, ''Diğer bir durum da bu. Diğer iki partinin başkan vekili adayları bu kurala aykırı belirlendiği için bizim adayımızın başkan vekili olması gerekiyor. Bu yüzden konuya ilişkin yanlış uygulamanın yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu. Adana Valisinin bir an önce yargı kararını uygulamasını istiyoruz'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir toplantıda Atatürk'e ait, ''Hakimiyeti milliyeye karşı çıkmak irticadır'' kullandığını cümlesini anımsatarak, şunları söyledi:

''Bugün irtica ve mürtecinin kim olduğunu görüyoruz. Seçilmiş bir kişi bakan iradesiyle görevden alınıyor. Milli iradeye karşı çıkan kim soruyorum? Milletin, hakkını, hukukunu yok sayan bu zihniyet irticanın ta kendisidir. Sayın Başbakanı, milletin iradesi, egemenliği ve hukukuna riayet etmeye çağırıyoruz. Biz bir hukuksuzluğun takipçisiyiz. Hepimizi gördük, Adana'daki hukuksuz işlem yargıdan döndü.''

MHP Genel Başkan Yardımcısı Recai Yıldırım da ''Durak partiden istifa etti. AKP'nin linç etmesine sessiz kalın' demek doğru değildir'' dedi. AK Parti'nin kendi partisinden olan belediye başkan vekilini yerinde tutmak için zaman kazanmaya çalıştığını savunan Yıldırım, yargı kararını uygulaması gereken valinin kent dışında olduğunu öne sürdü.

Çobanoğlu ise ''Sayın Durak'ın partimizden istifa etmiş olması hukuken linç edilmesine seyirci kalacağımız anlamına gelmez'' dedi.

-''MİLLET İRADESİNİ TESLİM ETMEYECEĞİZ''-

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, bu konudaki tartışmalar başladığında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Durak'ın partiden istifa etmesi'' yönünde bir açıklaması olduğunu anımsatılması üzerine, ''Biz hukuka bugün hukuka aykırı işlemleri ifade ediyoruz. O gün ortaya koyduğumuz bir siyasi tavırdır. Bu tavrı biz kendi partimiz olarak aldık. Şimdi yaptığımız şey doğrudan doğruya millet iradesine, Adana iradesine hukuka aykırı bir şekilde işlem tesis edilmesine karşılık iade edilmesidir. Ondan sonraki safha partimizin yapacağı değerlendirmedir'' diye konuştu.

''AKP'nin baskılarına karşı millet iradesini teslim etmeyeceğiz'' diyen Vural, şöyle devam etti:

''Hukuka aykırı keyfi işler yapmak İçişleri Bakanının görevi değildir. Burası da Tayyiban Cumhuriyeti değil. Hukuk çerçevesinde bakıyoruz. Sayın Genel Başkanımızın burada ifadesi şudur; eğer hukuka aykırı bir şekilde yolsuzluk yapanlar varsa sonuna kadar gidin arkasındayız ama hukuka aykırı bir işlem yapanın da sonuna kadar peşinde olduğumuzu ifade ediyor. Sonuna kadar kovalayacağız. Edirne Belediye Başkanı hakkında kılları kıpırdamayanlar bugün böyle bir işlem yapıyorsa bunun hesabını sormak bizim görevimizdir.''

Vural, anayasa değişikliğine ilişkin soru üzerine, ''Bizim irademiz değişikliğin referandum yoluyla sandıktan dönmesidir. Bu durumdan rant elde etmek isteyen bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız'' dedi.

Star Gazete