'Hizmet üretmeme' eylemi başladı

Bugün Türkiye'nin dört bir yanında işçiler genel eyleme gidiyor. TEKEL işçisine destek amacıyla yola çıkılan eylemde çalışma yaşamıyla ilgili talepler dile getiriliyor. Başta 4-C olmak üzere güvencesiz, kuralsız esnek istihdam uygulamaları protesto ediliyor.

Bugün Türkiye'nin dört bir yanında işçiler genel eyleme gidiyor. TEKEL işçisine destek amacıyla yola çıkılan eylemde çalışma yaşamıyla ilgili talepler dile getiriliyor. Başta 4-C olmak üzere güvencesiz, kuralsız esnek istihdam uygulamaları protesto ediliyor. Eylem kararı aralarında TÜRK-İŞ, KESK, DİSK ve Kamu-Sen'in de bulunduğu sendikalarca 22 Şubat'ta alınmıştı.

Buna göre bugün Türkiye genelinde saat 13.00'te örgütlü bulanan tüm işyerleri önünde konfederasyonların hazırladığı ortak metin okunacak.

Ancak iş bırakma konusunda her konfederasyon kendi eylemini belirliyor.

İsteyen tüm gün iş bırakacak, isteyen 1 saat iş bırakacak, miting yapabilecek. KESK ve DİSK'e bağlı bazı sendikaların bir günlük iş bırakması bekleniyor.

Kamu-Sen ve TÜRK-İŞ ise basın açıklamalarının ardından tekrar işbaşı yapacak.

İSTANBUL

Eylem kararı kapsamında İstanbul Şişli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan DİSK üyesi işçiler 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eylemlerle sınıf dayanışmasının en güzel örneğini, ellerinden geldiğince vermeye çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'de kuralsız, sendikasız, kayıt dışı ve güvencesiz çalışma ortamı bulunduğunu ifade eden Çelebi, "Türkiye'de çalışma yaşamı adeta korku filmini anımsatıyor. Son altı aydaki tablo ortada. 3 işletmede 63 madenci ihmaller zincirinin, kuralsızlığın, denetimsizliğin ve taşeronlaşmanın sonucunda hayatını kaybetti" dedi.

Çelebi, işçi sınıfının adaletsizliğe ve kötü çalışma koşullarına sessiz kalmayacağını anlatarak, güvencesiz çalışma dayatmasına karşı omuz omuza mücadele vereceklerini söyledi.

Ölümlerin görmezden gelindiğini iddia eden Çelebi, "Biz madenlerde yaşanan ölümlerin, bu felaketlerin, kader olmadığı gibi tesadüf de olmadığını biliyoruz. Türkiye'nin iş kazaları ülke sıralamasında dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci olması da mı kaderdir?" diye konuştu.

Çelebi, bugün Türkiye'nin dört bir yanında yapacakları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışacaklarına işaret ederek, Tekel işçilerinin direnişinin mücadelelerinin simgesi haline geldiğini kaydetti.

Türkiye'de çalışanların yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğunu söyleyen Çelebi, sendikal yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

DİSK Genel Başkanı Çelebi, herkesi geleceğine sahip çıkmaya çağırarak, "Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmelidir. Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gasbedilmesine son verilmelidir. Asgari ücret insanca yaşamaya yeterli ücret olarak belirlenmelidir. Çalışma hayatı, sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insanonuruna yakışır iş temelinde düzenlenmelidir" dedi.

Açıklama sırasında pankart açıp slogan atan işçiler, açıklamadan sonra da işyeri önündeki bekleyişlerini sürdürdü.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren de, konfederasyon olarak 22 Şubatta 26 Mayıs için aldıkları kararın gereğini yaptıklarını belirterek, bugün tam gün grevde olduklarını söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na (SES) bağlı kamu çalışanları, KESK Genel Başkanı Sami Evren'in de katılımıyla hastane bahçesinde yürüyüşe geçti.

Tam gün iş bıraktıklarını ifade eden kamu çalışanları, sloganlar eşliğinde bahçedeki yürüyüşlerini sürdürdü.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası'na (BES) üye kamu çalışanları da, bir günlük iş bırakma eylemine başladı.

ANKARA

Ankara'da da eyleme destek verenler Ziya Gökalp Caddesi'nde toplandı.

Toplananlara seslenen KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, başta 4/C olmak üzere güvencesiz, kuralsız ve esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesini ve bu alandaki yasal düzenlemelerin değiştirilmesini, iş güvencesinin çalışma yaşamında temel bir hak olarak uygulanmasını ve taşeronlaşma girişimlerine son verilmesini istedi.

Şimşek "Yerin 600 metre altında insanlarımızı bırakan, iş cinayetlerini, tersane kazalarını, grizu patlamalarını
Kader gibi göstermek isteyen zihniyete itirazımız var" diye konuştu.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko da dayatılan kuralsız vegüvencesiz çalışma sonucunda yitirilen 30 maden işçisini saygıyla andıklarını söyledi.

Eylemden notlar

Konuşmalar sırasında eyleme katılanlar, "Kader değil cinayet", "Parasız eğitim, parasız sağlık", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız", "Tekel işçisi yalnız değildir", "Her yer Tekel, her yer direniş", "Tekel işçisi onurumuzdur" sloganları attı.

Eyleme bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve dernek üyeleri de destek verdi. Zaman zaman ıslık ve alkışlarla tempo tutan eylemciler, isteklerini dile getiren döviz ve pankartlar taşıdılar.

Türk-İş önünde yaptıkları eylemde gözaltına alınan işçilerin isimleri okundu. Eylem alanında bulunanlar, her ismin okunmasının ardından hep beraber "onurumuzdur" diye bağırdı.

Ziya Gökalp Caddesi'ndeki eylemin sona ermesinin ardından, eyleme destek verenler alandan ayrıldı.

Bu arada, Çankaya Belediyesi'nde örgütlü KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen üyeleri ile DİSK'e bağlı Genel-İş sendikaları üyeleri iş başı yapmadı.

Kendileri zincirlemek isteyen bir gruba gözaltı

Öte yandan, Türk-İş Genel Merkezi önüne kendilerini zincirlemek isteyen, aralarında Tekel işçilerinin de bulunduğu bir grup gözaltına alındı.

Konfederasyonun bugünkü eylem kararına tepki gösteren grup, genel merkez önüne gelerek kararı protesto için kendilerini binaya zincirlemek istedi.

Gruptaki yaklaşık 10 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Müdahalenin duyulması üzerine, basın açıklaması için Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan gruplardan bazıları Türk-İş Genel Merkezi'ne yürüdü.

Gruptakiler, genel merkez önündeki polis barikatıyla durduruldu. Gruptakiler, Türk-İş yönetimini protesto eden sloganlar attı.


CNN Türk