Gazze'ye yardım filosu yolda

Aralarında Türkiye'den İnsani Yardım Vakfının Mavi Marmara ve diğer iki gemisinin de yer aldığı, Gazze'ye İsrail ablukasını kırmak için yola çıkan 9 gemi, 800 yolcusu ve taşıdığı...

 

Aralarında Türkiye ' den İnsani Yardım Vakfının Mavi Marmara ve diğer iki gemisinin de yer aldığı , Gazze ' ye İsrail ablukasını kırmak için yola çıkan 9 gemi , 800 yolcusu ve taşıdığı 10 bin ton dolayında yardım malzemesiyle Perşembe günü Gazze ' ye varma hedefiyle yolculuğunu sürdürüyor .

İsrail ise gemileri engelleme planları yapıyor . İsrail ordusu , diğer güvenlikle ilgili kuruluşlarla birlikte , Gazze yakınlarındaki Aşdod Limanı ' na çekilecek gemiler ve yolcuları için hazırlarken , Aşdod ' da bir tutuklama tesisi kuruldu , gemilerin durdurulması operasyonuna da " Gök Rüzgarları " adı verildi .
İsrail Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak gemilerin " halka yardımla bir ilgisinin bulunmadığını " öne sürdü . Bakanlık sözcüsü Yigal Palmor , " Gazze ' ye zorla girmeye çalışan gemiler oradaki halka yardım etmeyecekler " dedi .
Normal olarak her hafta 15 bin ton yardımın Gazze ' ye girdiğini , inşaat malzemesinin de uluslararası örgütlerin gözetiminde girişinin sağlandığını söyleyen sözcü , " Bölgedeki geçiş noktaları zaten gereksinimlerin karşılanması için yeterli . Uluslararası yardım kuruluşları ve Gazze ' deki özel girişimciler , gerekli gıda , ilaç ve giyim malzemesinin tümünün İsrail üzerinden ulaştırılmasını sağlıyorlar " diye konuştu .
Gemidekilerin amacının siyasi propaganda olduğunu öne süren sözcü , " Bunu örgütleyenlerin amacı medyatik eylemler değil de gerçekten insani yardım olsaydı , yardım malzemesini doğru kanallardan ulaştırırlardı " diye konuştu .
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de Gazze ' de bir insani kriz olmadığını öne sürdü . İsrail ' in Gazze ' dekiler için gereken türlü gıda ve diğer maddeleri temin ettiğini söyleyen Vilnai , sadece Hamas ' ın kullandığı belirli malzemelerin girişini önlediklerini savundu .
Bu arada , İsrail ' de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi , konvoyun Gazze ' ye gelmesini ve gemideki eylemcilerle İsrail askerlerinin karşı karşıya kalmasını önlemek için İsrail ' in konvoyu ilk aşamada destekleyen bazı ülkelerle müzakereler yaptığını ve bu ülkelerin katılmaktan vazgeçtiğini yazdı .
Gazete , Türkiye ' nin ise İsrail ' in bu yöndeki önerilerini reddettiğini belirtti . İsrail ' in Türkiye ' ye , insani yardımları Aşdod Limanı ' na gönderip buradan uluslararası yardım örgütleri ve BM kanalıyla İsrail ' in gözetiminde Gazze ' ye transfer edilmesini önerdiği kaydedilen haberde , İsrail ' in önerisinin Türkiye ' nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ' a iletildiği , Çelikkol ' un ise " Türkiye ' nin bu konvoy üzerinde bir sorumluluğu bulunmadığını " söylediği kaydedildi .
- " GÖK RÜZGARLARI " -
Yedioth Ahranot ' a göre , İsrail donanması yardım gemileri için hazırlıklı . Gemilerin engellenmesi operasyonunu İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eliezer Merom yönetecek . Operasyonun adı da " Gök Rüzgarları " olarak belirlendi .
Haberde , İsrail ordusunun gemilerdeki eylemcilerin İsrail askerleriyle çatışmaya girişeceklerinden ve olayları belgeleyerek İsrail ' i zor durumda bırakmaya çalışacaklarından endişelendiği kaydedildi .
Gemiler Deniz Kuvvetlerinin hakimiyetine girmelerinin ardından Aşdod sahiline çekilecekler . Aşdod ' da , gemilerdeki eylemciler ve Filistinliler için özel bir tutuklama tesisi kuruldu .
İsrail radyosu da İsrail ' in Aşdod Limanı ' nda Dışişleri Bakanlığı , İsrail Ordusu , Şabak ( İsrail İç Güvenlik Servisi ) , İçişleri ile İç Güvenlik bakanlıkları temsilcilerinden oluşan bir ekip oluşturulduğunu bildirdi .
Yardım gemilerinin donanma gemileri tarafından Aşdod Limanı ' na getirileceğini ve içindekilerin de burada sorgulanacağı belirten İsrail radyosu , varsa İsrailli ve Filistinli eylemcilerin gözaltına alınacağını , yabancı uyrukluların da geldikleri ülkelere geri gönderileceğini belirtti .
-HAMAS : " FİLOYU TEHDİT DEVLET TERÖRÜDÜR " -
Öte yandan , Gazze Şeridi ' nde iktidarı elinde bulunduran Hamas hareketinin sözcülerinden Sami Ebu Zühri , Gazze ' ye insani yardım ulaştıracak " Özgürlük Filosu " nun amacına ulaşacağına inandıklarını belirtti , İsrail ' in filoya yönelik tehditlerini " devlet terörü " olarak değerlendirdi .
Ebu Zühri , yazılı açıklamasında , " Terör devletinin dünyanın dört bir yanından gelen insanların oluşturduğu , yardımları Gazze ' ye ulaştırmak için yola çıkan Özgürlük Filosuna yaptığı tehditlerin amacına ulaşmayacağına inanıyoruz " dedi .
Uluslararası toplumun Gazze ' ye destek için gelenleri korumasını isteyen Ebu Zühri , " Onlar sadece kuşatmayı kırmak istiyorlar " ifadesini kullandı .
Yardım filosunda Türkiye ' den 3 , İngiltere ' den 2 , İrlanda , Cezayir , Kuveyt ve Yunanistan ' dan birer olmak üzere 9 gemi bulunuyor . Gemiler Filistin ' e ilaç , tıbbi malzeme , çimento , demir , prefabrike evler , oyun parkları ve benzeri insani yardım malzemesi taşıyor .

Zaman