Aydın'ın Gizli Kalmış Hazineleri

Aydın, bir taraftan verimli ovalarıyla Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektöründe öne çıkan illeri arasında yer alırken; tarihî ve kültürel dokusuyla da turizm sektörünün başlıca merkezlerinde biri olarak biliniyor

Aydın'ın Gizli Kalmış Hazineleri
Aydın, bir taraftan verimli ovalarıyla Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektöründe öne çıkan illeri arasında yer alırken; tarihî ve kültürel dokusuyla da turizm sektörünün başlıca merkezlerinde biri olarak biliniyor.
Verimli arazilerini tarım sektörünün hizmetine sunma konusunda başarısından ödün vermeyen Aydın, kültürel ve tarihî değerlerini turizm sektörünün hizmetine sunma konusunda aynı başarıyı gösteremiyor. Geleneksel 'Deniz-Güneş-Kum' sloganıyla Kuşadası ve Didim ilçelerine turist çeken Aydın, restorasyon çalışmalarının yetersiz ve özensiz olması, altyapı ve üstyapı yatırımlarının gerçekleştirilememiş olması ve turizm sektörünün lokomotif gücü tur operatörlerinin bölgede yapılanmalarının sağlanamamış olması nedeniyle isminin başına turizm kenti unvanını ekleyememenin sıkıntısını yaşıyor.
Aydın; Thales, Anaksimender, Anaksimenes, Hekatais, Hippodamos ve İsidoros gibi filozofları yetiştirmiş, Prehistorik dönemlerden bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış antik bir kent olarak tarih sayfalarında yer alıyor. Traklar tarafından alınan Tralles antik kenti üzerinde kurulan il, Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi antik kentlerin izlerini taşıyor. Aydın, şehir merkezindeki tarihî hamamları, külliyeleri, camileri, sebilleri, çeşmeleriyle ilk çağlardan Osmanlı Dönemine, Kurtuluş Savaşından günümüze tüm tarihsel sürecin izlerini sadece ilçelerinde değil şehir merkezinde de taşıma ayrıcalığına sahip bir merkez konumunu taşıyor.
Araştırmalar, Aydın merkezindeki en eski yerleşimin MÖ 4500 yıllarına dayanan Dedekuyusu diğer adıyla Deştepe Höyüğü olduğunu ortaya koyuyor. İkinci eski yerleşim ise Adnan Menderes Üniversitesi tarafından kazıları sürdürülen Tralleis Antik Kenti. Akropol'de bulunan seramik parçaları şehrin tarihînin, MÖ 9.ve 8. yüzyıla kadar dayandığını kanıtlıyor.
Aydın'ın ilçeleri ise MÖ 5. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu'nun izlerini taşıyan Afrodisias'a, geçmişi MÖ 2000'li yıllara ortalarına kadar uzanan Milet'e, Karyalılar tarafından kurulan Alinda'ya, 12 şehirden kurulu Priene'ye ve Türkiye'nin en iyi korunmuş stadyumuna sahip Magnesia'ya ev sahipliği yapıyor.