Arınç Afrika Konferansı'nda konuştu: Küresel krize rağmen Afrika'ya 16 milyar dolarlık ihracaat yaptık

Afrika günü münasebetiyle Güney Afrika Devlet Başkanı Kgaleme Motlanthe Ankara'da Afrika konulu bir konferans verdi.

Ankara Üniversitesi'nin Avrupa

  Afrika günü münasebetiyle Güney Afrika Devlet Başkanı Kgaleme Motlanthe Ankara ' da Afrika konulu bir konferans verdi .

Ankara Üniversitesi ' nin Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Salonu ' daki konferansa Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Ankara Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Cemal Taluğ ve Afrika ülkelerinin Türkiyede ' deki temsilcileri katıldı . Konferansta konuşan Bülent Arınç , Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeyi yeterli görmediklerini belirterek , " Bugün bulunduğumuz merhale bir hedef değil , belki bir başlangıç noktasıdır . " dedi .

Arınç , 25 Mayıs 1963 ' te Afrika Birliği teşkilatının kurulmasının yıldönümü olan Afrika Günü ' nün kutlandığını belirterek , Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı Kgaleme Motlanthe ' nin ziyaretinin iki ülke ve halkları arasında sevgi bağları ve işbirliğinin en güzel örneklerinden birini teşkil ettiğini söyledi . Arınç , Türkiye ' nin donör ülke sıfatıyla Afrika ' da çeşitli ülkelere değişik kanallarla insani yardımda bulunduğunu , bu yıl içinde Kahire ' de Darfur ' un yeniden inşası için düzenlenen Uluslararası Donörler Konferansı ' nda Türkiye ' nin 2010-2015 yılları arasında 65-70 milyon dolar civarında bir yardımda bulunacağını açıkladığını kaydetti .

Afrika ülkeleriyle artan ticaret hacminin gelecek için umut verdiğini ifade eden Arınç , 2008 ' de toplam 16 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 2009 yılında küresel ekonomik krizin de etkisiyle yine 16 milyar ABD Doları civarında kaldığını söyledi .

Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı Kgaleme Motlanthe ise konuşmasında Türkiye ' de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Güney Afrika ve tüm Afrika kıtasının Türk milleti ile ortak çıkarlara dayalı ilişkileri ve dostluğu paylaşmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti .

Türkiye ' nin insanlık tarihine çok büyük katkıları olduğunu anlatan Motlanthe , Türkiye ' nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ' ün de Türk tarihi açısından önemine vurgu yaptı .

Afrika Birliği kurulmasının ardından kıtada demokratikleşme hamlelerinin hız kazandığına vurgu yapan Motlanthe , kıtada çok partili siyasi sistem ve demokratik hükümetlerin artık bir norm haline geldiğine ve istisna olmaktan çıktığına işaret etti .

Motlanthe , Afrika kıtasında son dönemde yaşanan gelişmelere değinirken , kıtada refah ve istikrara Türkiye ' nin ciddi katkılar verdiğini belirtti ve Türkiye ' nin Afrika ' da barışın tesisine yönelik çabalarını övdü .

Ülkesinin 2010 Dünya Kupasına ev sahipliği yapacağını hatırlatan Motlanthe , burada Türkleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade etti . Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ da konferansta kısa bir açılış konuşması yaptı .