ABD'nin, Ortadoğu'da gizli operasyonlar yapılması için emir verdiği ortaya çıktı

Amerikan yönetiminin İran, Somali ve Suudi Arabistan ve bazı Ortadoğu ülkelerinden gelen tehditlere karşı ve bölgedeki militan faaliyetlerini bozmak a

  Amerikan yönetiminin İran , Somali ve Suudi Arabistan ve bazı Ortadoğu ülkelerinden gelen tehditlere karşı ve bölgedeki militan faaliyetlerini bozmak amacıyla bölgede gizli bir askeri faaliyet başlatma emri verdiği ortaya çıktı . Amerikan New York Times gazetesi , askeri belgelere ve yetkililere dayanarak , ABD ' nin Ortadoğu ' daki en üst düzey komutanı General David Petraeus ' un , gizli askeri faaliyetler yapılması için bir emir verdiğini yazdı . Gazetedeki habere göre Petraeus tarafından Eylül ayında imzalanan talimatta Amerikan Özel Operasyon birliklerine , istihbarat toplamak ve yerel kuvvetlerle ilişki kurmak amacıyla Ortadoğu , Orta Asya ve Afrika ' daki " dost ve düşman ülkelere " gitmeleri emrediliyor . Gazeteye konuşan yetkililer ise bu talimatın , nükleer meseleden dolayı tansiyonun düşmemesi halinde İran ' a yönelik muhtemel bir askeri harekâtın önünü açabileceğine dikkat çekiyor .

Yetkililere göre ABD eski Başkanı George Bush da savaş bölgelerinden uzaktaki yerlerde bu tür keşif faaliyetlerinde bulunulmasını onaylamıştı . Ancak yeni talimat , bu tür faaliyetlerin sistematik olarak ve uzun vadeli bir şekilde yapılmasını öngörüyor . Yeni keşif faaliyetlerinin amaçları arasında gelecekte Amerikan askerlerin veya yerel kuvvetlerin yapacağı operasyonlar için " El Kaide ve diğer militan gruplarına sızma , onları bozma veya yok etme " gibi amaçlar bulunuyor . Ancak talimatın içerisinde herhangi bir ülkeye bir saldırı emri bulunmuyor .

Haberde son yıllarda gizli faaliyetlerini artıran Amerikan ordusunun ayrıca CIA ' e ve Amerikan askerlerinin bulunduğu ülkelerdeki diğer istihbarat servislerine olan bağımlılığını kırmaya çalıştığı aktarılıyor . Petraeus ' un emri ayrıca Amerikan askerlerinden oluşan küçük grupların , terör örgütleri ile Ortadoğu ' daki diğer tehditler hakkındaki istihbarat açıklarını kapatacağı anlamına geliyor .

Ancak bazı Pentagon yetkilileri , askerin rolünün genişletilmesinden endişeli olduklarını belirtiyor . Bu tür faaliyetlerin , Suudi Arabistan ve Yemen gibi dost yönetimlerle ilişkileri bozabileceğine dikkat çeken yetkililer , ayrıca İran ve Suriye gibi ülkelerde de öfkeye sebep olabileceği uyarısında bulunuyor . Ayrıca geleneksel çatışma rolünden çok daha uzak bir rol üslenen Amerikan askerlerinin , yakalanmaları halinde de Cenevre Konvansiyonu ' na göre ajan olarak yargılanma ihtimalleri bulunduğu kaydediliyor .

Talimatta yer alan kesin operasyon emirlerinin belirsiz olduğunu aktaran NY Times , ordunun bugüne kadar bu talimat doğrultusunda ne yaptığının da bilinmediğini vurguluyor . Gazete , bir kopyasını el geçirdiği talimat belgelerinin devam eden misyonlar ve istihbarat toplama amaçlı operasyonlar konusunda çok az detay içerdiğini belirtiyor .

Gazete , Petraeus ' un talimatı konusunda da Beyaz Saray yetkililerinin yorum yapmaktan kaçındığını bildiriyor .

Toplam 7 sayfa olan talimat belgelerinde İran ' da , özellikle nükleer çalışmalar konusunda ve yönetime muhalif grupların belirlenmesi için istihbarat toplama emri de bulunuyor . Obama yönetimi , şimdilik İran ' a nükleer çalışmalarından dolayı ekonomik ve siyasi baskı uyguluyor . Ancak Obama ' nın bir saldırı emri vermesi ihtimali için , Pentagon ' un detaylı savaş planları yaptığı aktarılıyor .