Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinecem: Krizin etkileri devam ediyor

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, krizin etkilerinin halen devam ettiğini belirterek, ekonomik atılımlar ile ülkenin içinde b

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, krizin etkilerinin halen devam ettiğini belirterek, ekonomik atılımlar ile ülkenin içinde bulunmuş olduğu krizden kurtulabileceğini ifade etti.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, büyümenin Çin ve Hindistan hariç, diğer ülkelerde görülmediğini dile getirerek, krizin etkilerinin halen ülkemizde ve dünya ekonomisinde yaşandığına dikkat çekti.

Sinecem, açıklamasında, "Dünya ekonomisinde 2009'un üçüncü çeyreğinde büyümenin yeniden başladığı görülse de Çin ve Hindistan hariç kriz henüz ülkemizde ve dünya ekonomisinde sona ermemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Krizi atlatabilmeleri için çok iyi ekonomi politikası üretmek gerektiğini belirten Başkan Sinecem, şunları söyledi: "Başından beri hükümetin uygulamaya koyduğu teşvik yasası ve dış ihracatımızda artış görülmektedir. Bu da serbest ticaret anlaşmalarının imzalandığı ülkeler arasında hız kazanmaktadır. Tabii ki bu da vize muafiyetiyle daha da hız kazanacaktır. Suriye, Irak, körfez ülkeleri, İran ve Afrika ülkelerine yeni pazarlar kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle bu pazarları elimizde tutabilmemiz için yeni teşviklere acil ihtiyaçlar vardır. 5084 sayılı teşvik kanunundaki sigorta primi, işveren desteği 3 yıl uzatılmış olsa da geri kalmış yörelere yatırımcıları çekebilmek, istihdamı sağlamak ve göçü engellemek için gelir vergisi, enerji desteklerinde sürenin uzatılması için reformlar gerçekleşmeli ve yeni ticaret bir an önce yasalaşmalıdır."

Hükümetin atmış olduğu adımlarla hem dış hem iç politikanın iyiye gittiğini gözlemlediklerini kaydeden Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem sözlerine şöyle devam etti: "İç talebin canlandırılması gerekmektedir. Girişimcinin önü açılmalıdır. Tarım ve hayvancılık sektörüne gereken önem verilmelidir. Köylere dönüş projesi hızlandırılarak köye dönen herkese yardım edilmelidir. Özellikle nakit sıkıntısı çeken işletmelerde kredi kullanımı artırılmalıdır."

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, banka faizlerine de dikkat çekerek, bankaların sicil affına riayet etmelerini istedi. Banka kredilerinin geri ödenmesinde vade içinde faiz tutarı en yüksek oranda başlayıp en düşük orana düştüğünü, anapara tutarın ise en düşük orandan en yüksek orana yükseldiğini hatırlatan Sinecem, "Dolayısıyla vade başladığında toplam borç miktarında önemli bir düşüş olmazken, yüksek miktarda faiz ödenmektedir. Taksit tutarları içinde anapara ve faiz oranı eşit olarak uygulanmalıdır. Bankaların sicil affına rağmen uygulamada girişimcilere kolaylık sağlanamamaktadır. Bu nedenle bankaların sicil affı uygulamalarına riayet etmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.