Atlantis Dünyaya Dönüşe Hazırlanıyor Ankara

-ATLANTİS DÜNYAYA DÖNÜŞE HAZIRLANIYOR ANKARA (A.A) - 24.05.2010 - ATLANTİS UZAY MEKİĞİNİN MÜRETTEBATI, ÇARŞAMBA SABAHI FLORİDA'YA DÖNÜŞÜ ÖNCESİNDE, U

-ATLANTİS DÜNYAYA DÖNÜŞE HAZIRLANIYOR

ANKARA (A.A) - 24.05.2010 - Atlantis uzay mekiğinin mürettebatı, Çarşamba sabahı Florida'ya dönüşü öncesinde, uzay aracının ısı kalkanını son bir kez kontrol etti.

Amerikan uzay kuruluşu NASA'nın internet sayfasından yayımlanan açıklamada, saatler süren bu operasyonun TSİ 15.17'de sona erdiği, astronotların mikro-göktaşları veya yörüngedeki atıkların olası hasarlarını tespit etmek için mekiğin karbonla takviye edilmiş kanat bölümleri ve burnunu ayrıntılı bir şekilde kontrol ettikleri bildirildi.

Astronotlar bu işlem sırasında, kabinden kontrol ettikleri mekiğin robot koluna bağlanan 15 metre uzunluğundaki yüksek çözünürlüklü bir kamera kullandılar.

Mekiğin kanatlarındaki flaplar ve burnu, yüksek hızla atmosfere giriş sırasında havayla sürtünme yüzünden en çok ısınan bölümleri oluyor ve buralarda ısı 1500 santigrat dereceye ulaşıyor.

Mekik astronotları, ayrıntılı tetkiklerinde elde ettikleri görüntüleri Houston'daki kontrol merkezine geçtiler. Burada da mühendislerin incelemelerinin ardından herhangi bir sorun çıkmazsa, uçuş sorumlularının dünyaya dönüş için yeşil ışık yakmaları bekleniyor.

Atlantis'in Çarşamba günü yerel saatle 08.48'de (TSİ 15.48) Florida eyaletindeki Cape Canaveral yakınlarında bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nin pistine inmesi öngörülüyor.

24.05.2010 19:52:05