Madencilikteki taşeronluk sistemi Taksim'de protesto edildi

Beyoğlu'nda toplanan 'Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu' üyesi grup, Zonguldak'ta 28 işçinin ölümü 2 işçinin de kaybolmasıyla sonuçlanan maden

Beyoğlu'nda toplanan 'Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu' üyesi grup, Zonguldak'ta 28 işçinin ölümü 2 işçinin de kaybolmasıyla sonuçlanan maden kazasına tepki gösterdi. Basın açıklamasında, patlamanın arkasındaki nedenin taşeronluk sistemi olduğu savunuldu.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyesi yaklaşık 300 kişi, akşam saatlerinde Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde toplandı. Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu patlamasında, 28 işçinin ölümü 2 işçinin de kaybolmasını protesto eden grup, Taksim Meydana doğru yürüyüşe geçti. Taşeronluk sistemini eleştiren parkart ve döviz taşıyan eylemciler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu bölgede bu tür kazalar doğaldır" sözlerine de tepki gösterdi.

Taksim Meydan'da grup adına yapılan basın açıklamasında, maden kazalarının, iş kazası gibi gösterilemeyeceği savunuldu. Platform üyeleri, kazalara taşeronlaşma ve mevcut sistemin neden olduğunu iddia etti.

Açıklamada ayrıca, "Bu patlamanın arkasında da yine taşeronluk sistemi yatmaktadır. Kar için insan hayatını hiçe sayan 'madenler devletin elinde zarar ediyordu ' diye madenleri özelleştiren, kamudan özel sektöre devrederek peşkeş çeken, taşeron çalıştıran düzenin sürdürücüleridir. AK Parti hükümeti bu ölümleri doğal görerek kazaları kader saymaktadır. Başbakan Erdoğan, 'Bu bölgede bu tür kazalar doğaldır, tahriklere kapılmayın' diyerek insanların acılarını sıradanlaştımıştır" denildi.