Koç: Büyümenin devamı için Euro'daki gelişmelere dikkat

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin, IMF'nin de tahmin ettiği gibi bu yıl beklenenden daha hızlı büyüyeceğini söyledi. Yunanistan'ın borç krizi sebebiyle ...



Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin, IMF'nin de tahmin ettiği gibi bu yıl beklenenden daha hızlı büyüyeceğini söyledi. Yunanistan'ın borç krizi sebebiyle Avrupa para birimi Euro'daki erimeye de dikkat çeken Koç, "Bu durumun, ihracatı Euro, ithalatı dolar ağırlıklı olan Türkiye'nin dış ticaret dengesini bozmasına izin verilmemeli." uyarısında bulundu.

Başta Yunanistan, İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkeleri krizle boğuşurken, Türk ekonomisi küresel bunalımın etkilerini üzerinden atmaya başladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Euro Bölgesi'nde sıkıntı devam ederken, Türk ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyüyeceğini söyledi.
Koç Topluluğu tarafından düzenlenen 'Anadolu Buluşmaları'nın on yedincisi, Mustafa Koç ve holdingin üst yöneticisi (CEO) Turgay Durak'ın katılımıyla Denizli'de gerçekleştirildi. Burada konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2008 yılında ortaya çıkan ve 2009'da daha güçlü hissedilen küresel krizin nihayet dip noktasını geride bıraktığını, ancak geçmişin parlak büyüme rakamlarına nazaran mütevazi bir büyümenin gözleneceğini ifade etti. IMF'nin açıkladığı 2010 yılı büyüme tahminlerinde, Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye beklenenden daha hızlı bir büyümenin müjdesini verdiğini dile getiren Koç, krizin başladığı Amerikan ekonomisinin de hızlandığını, ancak Euro Bölgesi'nde yaşanan çalkantıların beklenen büyüme konusunda da endişeye yol açtığını aktardı.
Koç, Avrupa'nın içinden geçtiği sürecin, ihracatı Euro, ithalatı dolar ağırlıklı olan Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini, birçok ülkeye göre bu yıl daha hızlı büyümenin beklendiği bir ortamda, dış ticaret dengesinin bozulmaması gerektiği uyarısında bulundu. Yaşanan gelişmelerin hükümeti harekete geçirdiğini, açıklanan Mali Kural Kanunu taslağının Avrupa'da gelişmekte olan krizin Türkiye'ye etkilerini sınırlamaya yönelik doğru bir adım olduğunu da vurgularken, genelde ekonomide güven ve istikrarı artırmak için kullanılan mali kuralın uzun dönemde sürdürülebilir bir açık ve sürdürülebilir bir borç düzeyini korumayı sağlayacağını bildirdi. Ülke risk primini önemli ölçüde ve kalıcı şekilde aşağıya çekme hedefinin de öngörülebilirliği artırdığını kaydetti.
Enerji sektöründe yaptıkları yatırımlarla, ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasında öncü rol üstlendiklerini, bu sektörün lideri olmayı da sürdüreceklerine işaret eden Mustafa Koç, dünyada otomotiv sektöründe yeni dengelerin oluşacağı öngörüsüyle hareket eden otomotiv şirketlerinin sektörün itici gücü olmaya devam edeceğini, dayanıklı tüketim sektörünün lideri olan markalarının da küresel anlamda kârlılığını korumaya devam ettiğini dile getirdi. Koç, Batı Avrupa'da pazar payını en hızlı artıran marka olan Beko'nun, sekiz ana ürün grubunda dünyanın en çok satan ilk 10 markası arasında bulunduğunu bildirerek, reel sektörde yaşanan güçlüklerin finansal şirketlerin faaliyetlerine yansımış olmasına rağmen, sektörün yine de güçlü konumunu korumayı başardığını aktardı. Koç Holding Üst Yöneticisi Turgay Durak ise Koç Topluluğu olarak başarılarını bayilerine borçlu olduklarını anlattı.
Yine de tedbir elden bırakılmamalı
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, tüketici güveninde yaşanan iyileşmenin, IMF'nin bu yılki Türkiye büyümesinin yüzde 5'in üzerine çıkacağı tahmininin geçen seneye kıyasla daha canlı bir yıl yaşanacağını ortaya koyduğuna da dikkat çekerken, "Yine de tedbirli olmaya devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu. Koç, "Son yıllarda, değişen küresel dinamiklere hızla uyum sağlayarak portföyümüzü yeniden yapılandırdık." açıklamasını yaptı.

Zaman