Kırgızistan'da Özbek-Kırgız çatışması: 2 ölü

Kırgızistan'da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanma ile iktidarın devrilmesinin ardından ülkenin güneyinde istikrar sağlanamıyor. Devrik lider Kurmanbek Ba...



Kırgızistan'da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanma ile iktidarın devrilmesinin ardından ülkenin güneyinde istikrar sağlanamıyor.

Devrik lider Kurmanbek Bakiyev taraftarları ve geçici hükümet başkanı Roza Otunbayeva yanlıları arasında hükümet binaları el değiştirmeye devam ederken, bölgede Özbek ve Kırgız nüfus arasında etnik bir çatışmanın başlamasından endişe ediliyor.
Ülkenin güneyinde Celalabad kentinde vali ve üniversite rektörünün değiştirilmesi talebi ile dün sabah saatlerinde başlayan gösteriler kanlı sonuçlandı. Özbek ve Kırgız gruplar arasında taşlı sopalı kavgaların yaşandığı olaylarda 2 gösterici hayatını kaybederken, 71 kişi de yaralandı. Bakiyev taraftarı yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösterilerde güvenlik güçlerine ait araçlar ateşe verildi. Göstericiler, Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmaları kışkırtmakla suçladıkları Özbek topluluğun liderlerinden Kadircan Batirov'un cezalandırılmasını istiyor. Yargılanması talep edilen Batirov, Bakiyev'in yakınlarına ait evleri ateşe vermek ve Bakiyev karşıtı ayaklanmaları güneyde organize etmekle suçlanıyor. Celalabad'da geçtiğimiz hafta da Bakiyev taraftarları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda en az iki kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.
Kırgızistan geçici hükümeti de bölgede etnik bir çatışmanın başlaması konusunda uyarıda bulundu. Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Otunbayeva, dün bakanlar kurulunda yaptığı açıklamada bölgede tansiyonun yeniden yükseldiğini, istikrarsızlığın artmasından endişe ettiklerini söyledi. Geçici hükümetin, Celalabad'da olağan üstü hal ilan edildi. Bu arada Otunbayeva 31 Aralık 2011'e kadar 'Geçici Cumhurbaşkanlık' makamına getirildi.
Orta Asya'nın en sorunlu ve etnik farklılıkların bulunduğu Fergana bölgesinde olayların artması durumunda olayların diğer ülkelere sıçramasından korkuluyor. Orta Asya'nın kalbinde stratejik bir konumda bulunan Kırgızistan'da, 5,3 milyonluk nüfusun yüzde 69,6'sını Kırgızlar, yüzde 14,5'ini Özbekler ve yüzde 8,4'ünü de Ruslar oluşturuyor. Ancak Celalabad'da nüfusun yüzde 40'ı Özbek. Ülkede, halk ayaklanmasının başladığı 7 Nisan'dan bu yana meydana gelen olaylarda toplam 87 kişi hayatını kaybederken, bin 500'den fazla kişi de yaralandı.


Zaman