Et Ve Balık Kurumu Et İthalatı Üçüncü İhalesi Düzenlendi

Et ve Balık Kurumu'nun et ithaline ilişkin üçüncü ihalesi bugün düzenlendi.

Et Ve Balık Kurumu Et İthalatı Üçüncü İhalesi Düzenlendi
İzlanda, Norveç, Uruguay, Arjantin, ABD, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Brezilya'dan getirilecek 8 bin ton canlı hayvan ithaline ilişkin ihaleye 7 firma katıldı. İhaleye katılan firmalar şunlar:
- Kreata-Dermata KONOTİNİS E.P.E (Yunanistan)
- MB FOOD A/S (Danimarka)
- ATLANTIC HALAL MEAT LLC (Amerika Birleşik Devletleri)
- Altıntern handels Gmbh (Avusturya)
- Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd. CO (Ürdün)
- Dituria-S SRO (Slovakya)
- Hacılar Helal ET Kombinası (Almanya).
Birinci turda, Kreata-Dermata 3. kısım Sakarya Kombinası için 500 ton için birim fiyatı 2,96 avro olmak üzere toplam 1 milyon 480 bin avro, MB Food A/S 6. kısım İstanbul 500 ton için birim fiyatı 2,92 avro olmak üzere 1 milyon 460 bin avro, Altıntern handels Gmbh Sakarya 5. kısım bin ton için birim fiyatı 2,78 avro, toplam 2 milyon 780 bin avro teklif götürdü.
Khaled Hijazi firması 8 bin ton için toplam 31 milyon 450 bin dolar teklif verirken, Diaturia_s SRO firması Sakarya 3. kısım 500 ton için 2,85 avroluk birim fiyatı toplam 1 milyon 425 bin avro ve Hacılar Et 5. kısım Sakarya ve 10. kısım Ankaraı için hner biri bin ton olmak üzere 5 milyon 400 bin dolar teklif verdi.
MB Food belge eksikliği nedeniyle katılmazken, 5 firmanın evrakları uygun bulundu. İkinci turda ise firmaların fiyatlarını bir miktar düşürdükleri görüldü. Kreata-Dermata firması 500 ton için birim fiyatını 2,78 avro toplamda 1 milyon 390 bbin avro, Avusturyalı Altıntern Sakarya 5. kısım bin ton için birim fiyatını 2,74 olarak açıklandı. Hijazi firması 29 milyon 730 bin dolar, Dituria-S 3.kısım Sakarya için birim fiyatını 2,545 avro toplam 1 mielyon 272 bin 500 avro, Hacılar 5. kısım için 5 milyon 100 bin
dolar ve 10. kısım için 2 milyon 700 bin avro teklif verdi.

ET İTHALİNİN MEŞRULUĞU KALMAMIŞTIR
Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin, Başbakan'ın emriyle fiyatların düşüşe geçtiğini söyleyerek, "16-17 lira olan karkas et fiyatının 12,5-13 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Ama perakende fiyatlara baktığımız zaman, bu miktarın bu oranda düşmediğini görüyoruz. Perakende fiyatların ancak yüzde 7 düştüğünü görüyoruz. Demek ki üretici suçlu değil. Amaç piyasadaki köpüğü almak ise bu köpük alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Et Balık Kurumu olarak et ithalatının bize göre meşruluğu kalmamıştır" şeklinde
konuştu. Yetkin, fiyatların panik havasıyla daha da düşerek üreticiyi zor durumda bırakacağını, Türkiye'nin et ithalatçısı ülke konumuna geldiğini göreceğimizi söyledi.
CHP Ardahan milletvekili bir örnekle et ithalat fiyatının çok da karlı olmadığını, Türk çiftçisinin de aynı fiyata mal ettiğini belirtti. CHP Burdur milletvekili ise sadece et ithalatının değil, et ithalatının arkasından sebze, meyve ithalatının da yapılacağını, ithalatın çözüm olarak değil de, Türk çiftçisine ve üreticisine bakılması gerektiğini belirtti.

"TÜKETİCİYE BU FİYATLARDAN ET YEDİRMEK MÜMKÜNDÜR"
Kırmızı Et Üreticileri Merkezi Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir, ithal edilecek hayvanların Türk besicilerinin fiyatlarıyla aynı olduğunu söyleyerek, "''Kemikli ette yüzde 36 diğer maliyetler dikkate alındığında löp etin maliyeti 16 lira 250 kuruşa denk geliyor. Yani tüketiciye ortalama bu fiyattan kaliteli et yedirmek mümkün. Ama satış fiyatlarına bakarsanız 30 liraya kadar çıkıyor. Biz bu konuda önlem alınmasını istiyoruz. Tüketici gereksiz bir bedel ödüyor.''