Bakan Dinçer: 'Karadon'da Kuyu Açan Firmanın Teknisyenlerini Türkiye'ye Davet Ettik'

Zonguldak'taki grizu faciasının ardından 400 kişilik ekip arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken, Çin'den 2 mühendis kurtarma çalışmaları için Türkiye'ye çağrıldı.

Zonguldak'ta TTK'ya ait Karadon Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen grizu faciasının üzerinden geçen 60 saatin ardından bölge bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer basın açıklaması yaptı. Karadon'dan yeni bir çalışma yapılabilmesi için Çin'den 2 mühendisin bölgeye çağırıldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Karadon'da kafesler ve bazı yerlerde tahribatlar oluştu. Orada tahrip olan halatlar ile ilgili çalışmaların
yapılması gerekiyor. O kuyuları açan Çin'de çalışan ekipleri ve mühendislerini çağırdık. Orayı tamir edebilirsek işçilerimize daha çabuk ulaşabiliriz. Ayrıca, taşeron firma burada kömür çıkartmıyor. Kömür çıkartma işi taşeron firmaya verilmedi. Galerinin açılmasında hizmet sunan bir firma. Bu firma 4 yıldır bu tür çalışmaları yapıyor. Burada başka ocaklarda da hizmet alımları yapıyor. Kuyu açma çalışmaları yıllardır çeşitli firmalara yaptırılıyor. İşçilerimizi çıkartıp, göçük kalktıktan sora gerek kurum
gerekse şahıs başında kim sorumluysa bunun hesabı sorulacak" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan tepkileri değerlendirdi. Bakan Yıldız, "Bugün yaşanan tepkiler, Başbakan'a., medyaya ve hepimize yapılmıştır. Bunları hep birlikte göğüsleyeceğiz. Biz burada omuzlarında sorumluluk hissedenler olarak hem yüreğimiz hem de aklımızla hareket ediyoruz. Kurtarma faaliyetlerini aralıksız sürdürmeliyiz. Aklımız ve kalbimiz arasında davranıyoruz" dedi.
Bakan Yıldız ayrıca, ocak içerisinde yapılan çalışmaların öncesinde ocağa giren tüm ekiplerin gaz ölçümü yaptığını söyledi. Bakan Yıldız, "Gaz ölçümü yapılıyor. Hem otomatik sensör ve ellerindeki cihazlarla ölçüm yapılıyor. Hem karbon monoksit hem de metan gazı seviyesinde azalma var" dedi.