Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Rıza Posacı başkanlığında Kuyucak'ta gerçekleştirildi

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Rıza Posacı başkanlığında Kuyucak'ta gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda, çiftçiler, kanatlı sektörünün ihracat anlaşması kapsamında, dane mısır ithalatına izin verilmesine tepki gösterdiler. Kurul, dane mısır ithalat izninin iç piyasaya olumsuz etkilediği belirtildi.
Koordinasyon kurulu toplantısına ziraat odaları başkanlarının yanı sıra AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Tarım İl Müdür Vekili Hasan Ünal, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Saadettin Öztürk, Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Müdürü Murat Özgüncü, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Sedat Güngör katıldı.
Toplantı sonunda açıklama yapan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, toplantıda 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun sosyal sigorta hükümleri ile getirilen hak ve yükümlülükleri ve sosyal sigorta işlemelerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'ni görüştüklerini konuyla ilgili genel merkez nezdinde girişimleri olduğunu belirtti.
"GDO'LU MISIR İTHALATINA SON VERİLMELİDİR"
Ülkede olan bir ürünün dışardan ithal edilmesinin Türk çiftçisine darbe vurduğunu belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı "Pamuğa alternatif olarak ekimi yapılan ve ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye gelen mısır ürününün en büyük kullanıcısı durumunda bulunan kanatlı sektörüne, beyaz et ihracatı yapacağız diye 'Dahilde İşleme Rejimi' altında 60 bin tonluk 2 parti halinde mısır ithalatına izin verilmesi iç piyasa fiyatlarını olumsuz etkilemiştir. Dahili dane mısır üretimi, tüm sektörlerin ihtiyacını karşılayacak miktarda iken dışarıdan Genetiği değiştirilmiş ürün ithalatının yapılması, zor durumda bulunan Türk Çiftçisine yapılan en büyük darbedir. Üstelik kanatlı sektörü bu güne kadar bir kg. olsun beyaz et ihracatı yapmamıştır. Bu nedenle, dahilde işleme rejimi altında da olsa dışarıdan GDO'lu mısır ithalatına son verilmelidir" dedi.
BUĞDAY ÜRETİCİLERİNE 'SÜNE' UYARSISI
Toplantımıza misafir olarak katılan T.M.O.Ajans Müdürü Murat Özgöncü'nün süne ile ilgili çiftçilerin gerekli tedbiri almasını istediğini belirten Posacı, "Toplantıda buğdaylarda süne zararına karşı dikkatli olunması gerektiği, özellikle Aydın'ın Doğu bölgelerinde popülasyonunun Batı bölgelerine göre daha yoğun olduğu, zararlı ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, geçen yıllarda süne zararından dolayı yüzde 80 buğdayın yemlik gittiğini, bu durumun çiftçilerimizin verim ve fiyat yönünden mağduriyetine neden olduğunu ifade etti" diyerek buğday üreticilerinin gerekli mücadeleyi yapmasını önerdi.
Bu arda, çiftçilerin Ofise emanet olarak yatırdığı dane mısırların sürelerinin bu ay sonunda dolacak olması nedeniyle, TMO ile yapılan girişimler sonucu sürenin bir ay daha uzatıldığı, bu arada buğday yangın sigortasını yaptırma süresinin de 15 Mayıs'a kadar uzatıldığı belirtildi.