'Yenilebilen' Ambalaj İzmir

-'YENİLEBİLEN' AMBALAJ İZMİR (A.A) - 17.05.2010 - İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ'NDE (İYTE) BİLİM ADAMLARININ YÜRÜTTÜĞÜ YENİLİKÇİ AMBALAJ GELİŞT-'

 

- ' YENİLEBİLEN ' AMBALAJ

İZMİR ( A . A ) - 17 . 05 . 2010 - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ' nde ( İYTE ) bilim adamlarının yürüttüğü yenilikçi ambalaj geliştirme çalışmaları başarıyla sonuçlandı . Dünyada daha önce üretilen ancak kırılganlık sorunu nedeniyle kullanılamayan mısır proteini kaynaklı yenilebilir ambalaj , İYTE laboratuvarlarında yüzde 500 ' e varan oranda esnek hale getirildi . Ambalajın 3-4 yıllık süreçte üretimine başlanabileceği belirtiliyor .

TÜBİTAK destekli çalışmayla ilgili açıklama yapan Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ahmet Yemenicioğlu , şu bilgileri verdi :

' Ambalaj sadece doğada değil , insan bünyesinde de biyolojik olarak çözünebilmesi nedeniyle yenebiliyor .

Ayrıca bu filme gıdalardaki mikropları öldüren doğal maddeler ekledik . Yumurta akında bulunan bir antimikrobiyal enzimi ambalaja ekleyerek antimikrobiyal , çayda bulunan doğal fenolik maddeleri de ekleyerek antioksidan özellikler ekledik . Bu ambalaj artık sanayinin kullanımına hazır . '

-GIDALAR MİKROPLARA KARŞI KORUNACAK-

Yemenicioğlu , klasik ambalajların gıdaları toz ve nem gibi etkenlere karşı koruduğunu , mikrobiyal bozulmayı engelleyemediğini belirterek , geliştirdikleri üstün özelliklere sahip bu ambalajın içeriğindeki koruyucu maddeyle gıdaların mikroplara karşı da koruduğunu , raf ömrünün uzadığını belirtti . Gıdaların bozulmaması için içine konan katkı maddelerinin bu ambalajla gereksiz hale geleceğini ifade eden Yemenicioğlu , bunun tüketilen gıdaların lezzeti ve kokusunu da olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti .

Yemenicioğlu , 3 yıllık TÜBİTAK projesinin gelecek yıl tamamlanacağını , sanayicinin göstereceği ilgi ve pazar şartlarına göre 3-4 yıllık bir dönemde bu ambalajların kullanılabilir hale geleceğini kaydederek , devletin de bu ambalajlara geçiş konusunda destekleyici olması gerektiğine dikkati çekti .

17 . 05 . 2010 10 : 52 : 37