Sümer Tilmaç: Kurtlar Vadisi'nde Baron rolü ilk bana teklif edildi, kabul etmedim

Tiyatro ve sinema sanatçısı Sümer Tilmaç, ülkede bazı kavramların halen yerli yerine yerleşmediğini için geleceği ait öngörüde bulunmada çoğu zaman zo

Tiyatro ve sinema sanatçısı Sümer Tilmaç, ülkede bazı kavramların halen yerli yerine yerleşmediğini için geleceği ait öngörüde bulunmada çoğu zaman zorlandığını belirtti. Ünlü oyuncu Sümer Tilmaç, 16. Manavgat Uluslararası Barış Suyu Kültür, Sanat, Turizm ve Gençlik Festivali etkinlikleri çerçevesinde Manavgat Belediyesi Gençlik Merkezi'nde Hayata Dair isimli konferansla 45 sanat hayatıyla ilgili deneyimlerini gençlerle paylaştı. Ülkede her geçen gün kültürel yozlaşmaya bağlı olarak insan ilişkilerinde sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Tilmaç, her şeyin maddeye göre şekillendirilen hayatın bir süre sonra insana huzur getirmediğini söyledi. Yeni kuşakta büyüklere karşı saygı, hürmet, sevgi, örf, anane ve geleneklere bağlılıkta büyük bir umursamazlık gördüğünü vurgulayan Tilmaç, kültürel yozlaşmanın önüne geçmenin yolunun da yine kendi öz değerlerine sıkı sıkıya bağlanmaktan geçtiğini kaydetti. Tilmaç, "Gençlere tavsiyem hayatlarında sevebilecekleri meslekleri tercih etmeleri. Ben bir dönem politikaya atıldım. Antalya Konyaaltı Belediyesi'ne bir partiden belediye başkanı adayı oldum. Bunu günah çıkarmak için söylemiyorum. O dönem politikaya atılarak hayatımın en büyük yanlışını yaptım. Politika biz sanatçıların işi değil. Politikacı ile sanatçı arasındaki en büyük fark söylemidir. Politikacılar yalanı doğru gibi söyler, biz oyuncular da yalanı doğru gibi söyleriz. Ben bir oyumcuyum, benim neyime politikacı olmak. Lakin bir dönem siyasete atılmakla hayatımın en büyük haytasını yaptım. Gençlerimiz kendine güvensin. Bu meslek çok para getirir diye maymun iştahlılık göstermesin." diye konuştu.

SEDA SAYAN'IN KAÇ KOCASI OLDUĞUNU BİLEN GENÇLERİMİZ ÜNLÜ KEMAN VİRTÖZÜMÜZ SUNA KAN'I BİLMİYOR

Magazin kültürünün topluma sürekli dedi kodu kültürünü empoze ettiğini belirten Tilmaç, öyle bir kültür oluştu ki Seda Sayan'ın kaç kocası olduğunu bilen insanlar dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan'ı tanımadığından yakındı. Tilmaç, Tiyatro ve orta oyununa bakıldığında gençlerin Pele ve Maradona ismini çok iyi bilmesine karşı geleneksel Türk tiyatrosunun çınarı İsmail Dümbüllü'yü bilmediğini söyledi. Tilmaç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef ülkemizde kavram kargaşası günümüzde de varlığını sürdürdüğü için geleceğe ait öngörüde bulunamıyorum. Ben asker iken komutanım senin mesleğin ne diye sordu. Ben de tiyatrocuyum dedim. Bana dönerek 'tiyatrocuyum diyorsun, ağzından ateş, ip üzerinde yürür müsün?' diye sordu. Bizim komutanın tiyatrodan anladığı hokkabazlıkmış. Tiyatroyu şov gösterisi zannediyor. Aradan 48 yıl geçti halen kavram kargaşı devam ediyor. Bir gün Müjdat Gezen'le TRT1'de bir program için çekime gitmiştik. Çekim sonrası Müjdat Gezen'le bana 30 bin lira para verdiler. Aynı program için çekime gelen Nükhet Duru'ya ise 120 bin lira verdiler. Müjdat'la ikimiz verilen paraya itiraz ettik. Aldığımız cevap ise Nükhet Duru şarkı söyleyecek. Ondan o parayı veriyoruz. TRT bile bizi o zaman sanatçı görmemişti. Müjdat Gezen, TRT görevlilerine 120 bin lira bana da verin ben de şarkı söylerim demişti. Maalesef ülkemizde halen şarkı söyleyen sanatçı olarak biliniyor." eleştirisinde bulundu.

Tilmaç, 16. Manavgat Uluslararası Barış Suyu Kültür, Sanat, Turizm ve Gençlik Festivali'nde Zara, Volkan Konak, Kıraç, Yeni Türkü, Edip Akbayram ve Erkan Güleryüz'ün tanıtım afişlerinde görürken Sümer Tilmaç'ı göremediğini de hatırlatarak festival tertip komitesine gönderme yaptı.

Tilmaç, sanat hayatında kötü adam karakterlerde oynamama prensibini de hatırlattı. Kurtlar Vadisi dizisinde Baron rolünün ilk önce kendisine teklif edildiğini açıklayan Tilmaç, aldığı prensip gereği teklif edilen rolde oynamadığını ifade etti.

Film setinde yaşadığı ilk anılarını da paylaşan Tilmaç, önümüzdeki günlerde 45 yıllık Yeşilçam hatıralarını bir kitapta toplayacağını kaydetti. Tilmaç, Kahpe Bizans filminin 3 yılda çekildiğini, seneryosunu da Gani Müjde ile birlikte yazdıklarını aktardı. Tilmaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanları ağlatmak kolay, fakat güldürmek çok zor. Kahbe Bizans filmini 3 yılda çektik. Omzunda koca kapıyı taşımaktan boyun fıtığı oldum. Halende ağrısını çekiyorum. Bir gün Bursa Orhangazi'de bir film çekiyoruz. Çekim sonrası yaşlı bir kadın nasılsın artist diye seslendi. Ben de iyiyim dedim. Kadıncağız bizim çapa ne oldu diye bana sordu. Ben önce anlamadım. O bölgede 4 yıl öncede bir film çekilmiş. Çekimlerde yaşlı kadından çapa alınmış geriye verilmemiş. Yaşlı kadın bana onu soruyor. Bazen de biri yolumu çevirip abi beni tanıdın mı diye soruyor. Ben de ayıp olmasın diye bir yerden seni çıkaracağım diyorum. Adam demez mi abi beni nasıl hatırlamazsın seninle falan yerde hatıra fotoğrafı çektirmiştik. Güler misin ağlarmısın."

Tilmaç, bir tiyatro sanatçısı olarak garibine giden durumun MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin vatan, millet derken bile bu sözleri yazılı okuması olduğunu ifade etti. Tilmaç, ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderlerinin estetik duygusuna sahip olmaları için müzik kültürüne sahip olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Söyleşi sonrası Tilmaç'a Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, bir buket çiçek ile plaket takdim etti.