Seferihisar'da yangına dayanıklı 12 bin ağaç dikildi

Aras Holding'in amiral gemisi Aras Kargo, ÇEKÜL Vakfı ile başlattığı "Yeşile Hayat Hayata Yeşil" ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde geçen yıl Seferi

Aras Holding'in amiral gemisi Aras Kargo, ÇEKÜL Vakfı ile başlattığı "Yeşile Hayat Hayata Yeşil" ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde geçen yıl Seferihisar'da meydana gelen yangında küle dönen 700 hektarlık orman alanında 12 bin ağaç dikti.

Çevre ve spor başta olmak üzere bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesine imzasını atan Aras Kargo, küresel ısınmaya karşı mücadele etmek amacıyla 2007 yılında ÇEKÜL Vakfı ile birlikte başlattığı "Yeşile Hayat, Hayata Yeşil" kampanyasına son hızla devam ediyor. Daha önce Sivas'ın Divriği ilçesinde 7 bin, Kars'ın Selim ilçesinde 100 bin, Elazığ Sivrice ilçesinde 14 bin ağaç dikilen "Yeşile Hayat, Hayata Yeşil" kampanyasının dördüncü durağı İzmir'in Seferihisar ilçesi oldu.

Aras Kargo, ÇEKÜL Vakfı ile Seferihisar'da yaklaşık 12 hektarlık alana yangına dayanıklı olan fıstık çamı, kara servi, mavi servi, mantar menekşesi, palamut meşesi ve yalancı akasya olmak üzere 12 bin ağaç fidesi dikti. Böylece, bugüne kadar Aras Kargo tarafından toplam 87 hektarlık alanda 133 bin ağaç fidesi hayat buldu.

Ağaç dikim törenine Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Seferihisar Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Ağaç dikim töreninde konuşan Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, 'Yeşile Hayat Hayata Yeşil' kampanyasına kesintisiz olarak devam edeceklerini ve Aras Kargo'nun proje ortağı ÇEKÜL Vakfı ile ülkenin dört bir yanında, nerede ne ağacına ihtiyaç varsa orada ağaç dikeceklerini söyledi. Aras, 2010'da dikim alanı olarak Seferihisar'ın seçilmesinin nedenini ise şöyle açıkladı: "2007 yılında başladığımız kampanyamızın dördüncü ayağı olarak ülkemizde ilk kez Cittaslow 'Sakin Şehir' unvanını elde eden İzmir'in Seferihisar ilçesini belirledik. Ülkemizin en nadide ilçelerinden Seferihisar, geçen yaz bizi büyük bir yasa boğdu. 10 Ağustos 2009 tarihinde başlayan ve günlerce süren büyük bir yangın sonucu yaklaşık 700 hektarlık orman alanıyla birlikte bitkiler ve hayvanlar küle döndü. Bu gerçekten telafisi zor bir acı. Ne yazık ki her yaz aynı acıyı yaşıyoruz. Ancak, orman yangınlarına karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. İşte bu nedenle, Seferihisar'da 12 hektarlık bir alanda 12 bin ağaç fidesi dikeceğiz. Çevre ve Orman Bakanlığı dikilecek ağaç türleri olarak fıstık çamı, kara servi, mavi servi, mantar menekşesi, palamut meşesi ve yalancı akasyayı seçti. Bu ağaçların en büyük özelliği, yangına karşı dayanıklı olmaları ve en şiddetli yangında bile büyük hasar görmemeleri. Aras Kargo olarak ağaçlandırma kampanyamızla doğadan aldığımızı doğaya vermeye gayret ediyoruz. Türkiye'de 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ağaçlandırılması gerektiğini unutmayalım."

Dikim törenine katılan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise "Çarpık kentleşmenin insanları esir aldığı bir ortamda, doğasıyla bütünleşmiş Seferihisar'dayız. ÇEKÜL Vakfı olarak 20 yıldır 'Doğa ve Kültürle Varız' sloganıyla, doğa-insan-kültür arasındaki kopmaz bağın korunması için çalışıyoruz. Geçen yaz acı bir yangın felaketiyle karşı karşıya kalan Seferihisar'da da bu bağın onarılması için buradayız. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın İzmir teşkilatı, bu yarayı sarmak için 1 milyon fidanlık başarılı bir ağaçlandırma çalışmasını hızla başlattı. 17 yıldır ülkemizin her köşesinde sürdürdüğü ağaçlandırma çalışmalarıyla öne çıkan ÇEKÜL Vakfı bu seferberlikte yerini aldı. Ve bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesine imza atmış bulunan Aras Kargo da, Türkiye'yi yeşillendirmek amacıyla ÇEKÜL Vakfı ile birlikte yürüttüğü 'Yeşile Hayat, Hayata Yeşil' projesiyle Seferihisar'da." diye konuştu.

Seferihisar Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer ise Seferihisar'ın tarihindeki en büyük orman yangınlarından birini geçen sene Doğanbey bölgesinde yaşadığını ve binlerce ağacın yanı sıra ormanı yuva bilen hayvanların da yok olduğuna dikkat çekti.