Milas'ta Pamuk Ekimi 4 Kat Arttı

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, geçen yıl 2 bin 500 dekar olan ekili pamuk alanının bu yıl 4 kat artarak 10 bin dekara ulaştığını belirtti.

Milas'ta Pamuk Ekimi 4 Kat Arttı
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, geçen yıl pamuk ekili alanın 2 bin 500 dekar olduğunu bu yıl ise bu oranın 4 kat artarak, devam eden ekimlerle birlikte 10 bin dekarlık alana ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Damlıboğaz, Yaşyer, Avşar, Koru, Ekinambarı, Akyol, Yakaköy, Ağaçlıhöyük, Savran, İçme, Karakuyu, Köşk ve Gökçeler köylerinde pamuk ekiminin yapıldığını kaydeden Atıcı, mayıs ayı sonuna kadar pamuk ekiminin devam ettiğini belirterek, "Şu haliyle İzmir Borsası'nda garanti standart 1 pamuğun fiyatı 3.30 TL. Şu anda pamuk olsaydı 1.30 TL'ye satılacaktı. 42 kuruşluk devlet primiyle birlikte bugünkü şartlarda çekirdekli (çiğitli) pamuk 1.72 TL olurdu. Borsadaki fiyatlar böyle giderse pamuk üreticisi ürettiği ürünün karşılığını alabilir. Çünkü 1 kilogram çiğitli pamuğun maliyeti 1.2 TL'dir. Üreticinin kilogram başına 52 kuruş para kazanma şansı olabilir. Bu umutlarla pamuk üreticisi tekrar pamuğa dönüş yapıyor. Dileğimiz hasat döneminde borsadaki aşırı dalgalanmalara karşı çiftçimizin ayakta kalması için devletin prim sistemini sigorta gibi kullanarak üreticimizin arkasında durarak desteklemesidir" dedi.
"2002'de bazı ülkeler ucuz pamuk piyasaya sürdü, piyasayı kendine bağımlı hale getirdi ve 5 yıl önce pamuk 1.50 TL idi şimdi ise 3.30 TL. Piyasaya ucuz pamuk sürülmesiyle yerli üretici bitirilmeye çalışıldı" diyen Atıcı, "Milas'ta 1997'de 52 bin dekar alanda 17 bin ton pamuk üretiliyordu ve 2 bin 250 kişi pamukla üretimiyle ilgileniyordu. Geçen yıl pamuk ekilen alan 2 bin 500 dekara düştü ve üretim ise bin tondu. Şimdi 70 civarında kişi pamuk üretiyor. Bu durum da dış ülkelerin amaçlarına ulaştığını gösteriyor. Şu anda gübrelerin torbası cinsine gere 22-40 TL arasında değişiyor. 2 yıl önce gübre fiyatları iki katıydı. Gübre konusunda olumlu yönde gelişme var fakat mazot fiyatları hâlâ yüksek" şeklinde konuştu.