Safranbolulular 'Tarihimiz Kül Olmasın' kampanyası başlattı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde arka arkaya meydana gelen yangınlardan sonra harekete geçen sivil toplum örgütleri yetersiz olan itfaiye teşkilatını g

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde arka arkaya meydana gelen yangınlardan sonra harekete geçen sivil toplum örgütleri yetersiz olan itfaiye teşkilatını güçlendirme kararı aldı. Bunun için Safranbolu Ticaret Odası önderliğinde "Tarihimiz Kül Olmasın" kampanyası başlatıldı.

İlk olarak 3 yıldızlı turistlik otelde meydana gelen çatı yangını, arkasından da 250 yıllık otel olarak kullanılan tarihi bir konağın ve son olarak da Bağlar semtinde bir evin çatısının yanmasından sonra Safranbolu halkı itfaiye teşkilatının modernleştirilmesi yönünde karar aldı.

En yeni itfaiye aracının 6 senelik olması ve teknik donanım bakımdan yetersiz olması özellikle ahşap bina yangınlara müdahalede itfaiye yetersiz kalıyor. 250 yıllık olduğu belirtilen Hatice Hanım Konağı'nın yanması sırasında itfaiye aracının merdivenin açılmadığı, suyunun bittiği ve mahalle arasında bulunan yangın vanalarının da açılamadığı iddia edilmişti.

Safranbolu TSO Başkanı Bahattin Erer, insanları veya kurumları suçlamak yerine çözüm yolları aramak istediklerini belirterek şunları söyledi; "1 ay içinde ilçemizde bir turistlik otel, bir tarihi konak ve arkasından da Bağlar semtinde bir evde yangın meydana geldi. Biz insanları veya kurumları suçlamak yerine çözüm yolu bulunmasını istedik. Bu konuda TSO olarak bir kampanya başlatalım dedik. TSO ve halkımızın maddi desteğini alarak para toplayalım ve bu paraları da Belediye ye devrederek 2 adet modern itfaiye aracı alalım dedik. İlk etap da TSO olarak 30 bin TL vererek 'Tarihimiz kül olmasın' diye bir kampanya başlattık. Halk bu kampanya ya ilgi gösteriyorlar ama kampanya hakkında da acaba yeni bir itfaiye teşkilatımı kuruluyor diye düşünüyorlar. Bizim kampanyanın amacı burada ikinci bir itfaiye teşkilatı kurmak değil, Belediye ye destek olmak."

BU İŞTE 2 TÜRLÜ HAYIR VAR

Safranbolu halkından destek beklediklerini belirten TSO Başkanı Erer, yapılacak girişimde 2 türlü fayda olduğunu, bunun birincisinin hayır yapma, ikincisinin ise canın ve malın korunması yönünde bir adım atılması olacağını vurguladı. Alınacak araçların günümüze uygun modern donanımları ve uzun merdiveni olan araçlar olacağını belirten Erer, bu araçları başka üzücü olayların yaşanmaması için en kısa sürede almak istediklerini, bu konuda Safranbolu halkına güvendiklerini ifade etti.

VATANDAŞ İTFAİYE TEŞKİLATININ DAHA BİLGİ OLMASINI İSTİYOR

Safranbolu halkı da itfaiye teşkilatının özelleştirilmesinin yanlış bulduklarını, personelin daimi olması ve sürekli eğitilmeleri gerektiğini belirterek düşüncelerini şöyle ifade ettiler; "Maalesef itfaiye teşkilatı bir müteahhit firma bünyesinde işlev görüyor ve her yıl firma elemanları değişiyor. Burada çalışan kişiler asgari ücret ile çalışıyor. İtfaiye teşkilatında çalışan kişilerin her sene başında değişeceğine kalıcı elemanlar olsun. Burada çalışan kişinin her sene sonu işten çıkarılacağı korkusu yerine gerekli eğitimi almış, bilinçli kişilerden oluşması gerekir. Gerekli kursları alsınlar ve zaman zaman tatbikatlarla bilgilerini pekinleştirsinler. Özellikle bu itfaiye teşkilatı ahşap yangınlarında daha bilinçli ve bilgi olması gerekir. Çünkü özellikle eski çarşı bölgesindeki binaların çoğu ahşap ve birbirine yakın binalar."

SAFRANBOLU BELEDİYESİ İSE ARAÇ PARKURUMUZU YENİLECEĞİZ

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise planları arasında bu yıl itfaiye teşkilatına modern araçlar almak olduğunu söyledi. Yapılan kampanyanın halkın ilçesine nasıl sahip çıktığının göstergesi olduğunu vurgulayan Aksoy; "Belediye-vatandaş dayanışmasının en güzel örneği. Biz belediye olarak 2010 yılı içinde itfaiye teşkilatımızı modernleştirme kararımız bulunuyor. Düzenlediğimiz ve düzenleyeceğimiz ev yangınları hakkında toplantılar ve seminerle halkımızı bilinçlendireceğiz. Önümüzdeki birkaç ay içinde modern araç ve ekipmanları olan bir itfaiye teşkilatı bünyemizde oluşturacağız" dedi.