Başbakan Erdoğan, Batı Trakya'daki müftü sorununun çözüleceği izlenimini edinmiş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ın başkenti Atina'da dün gerçekleştirdiği görüşmelerde Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığa kendi müftü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ın başkenti Atina'da dün gerçekleştirdiği görüşmelerde Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığa kendi müftüsünü seçme hakkının verileceği konusunda olumlu izlenim edindiği belirtildi. Başbakan Erdoğan, dünkü temaslarının ardından bugün Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcilerine görüşmeleriyle ilgili bilgi verdi. Görüşmenin ardından konuşan Azınlık temsilcileri, sorunların çözüleceğine dair ümitvar olduklarını dile getirdi.

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in verdiği bilgiye göre Başbakan Erdoğan, toplantıda İstanbul'daki Rum Kilisesi'nin Sen Sinot Meclisi'ne katılabilmeleri için 12 din adamının Türk vatandaşlığına alınabileceğini Yunan muhataplarına aktardığını söyledi. Batı Trakya'daki müftülerin de seçimle işbaşına gelmesi gerektiğini belirten Erdoğan müftülerin din adamları tarafından belirlenebileceği mesajını verdi. Erdoğan, Yunan temsilcilerin net bir cevap vermediğini fakat bu konuya 'neden olmasın' şeklinde yaklaştıkları izlenimi edindiğini aktardı.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ İYİMSER AMA TEMKİNLİ

Yunan hükümeti İskeçe ve Gümülcine'deki Müslüman Türk azınlıkları için müftü atıyor. Hükümetin atadığı müftüyü kabul etmeyen Azınlık ise kendi müftülerini seçiyor. İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete devletin 'dayattığı' dini liderlerin hiçbir şekilde toplumun önünde yürüyemediğine dikkat çekerek, "Bir tıkanıklık olduğunu içinde yaşadığımız ülke de farkındadır. Çözülmesi için çok güzel bir ortam var. Devletimizin bu meseleyi çözeceğine inanıyoruz." dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında daha önce diyalog ve dostluk köprülerini kurma eksikliği olduğunu belirten Ahmet Mete, "Bugün bunun giderildiğini, sorunların konuşulduğunu, halledilmeyecek sorunlar olmadığını gördük. Hem vatanın hem anavatanın başbakanı bu konuda gayet güzel çalışmalarda bulunuyorlar." diye konuştu. Ahmet Mete, sorunların çözüleceğine dair işaret ve müjdeleri aldıklarını ifade etti.

Müftü İbrahim Şerif ise bu işaretlerin uygulamaya konmasını bekleyeceklerini dile getirdi. "Burada yaşayan insan olarak bir iş neticelenmedikçe bu konuda bir şey söylemek için henüz çok çok erken." diyen İbrahim Şerif, "Umarım bu görüşmeler her iki ülke adına hem de bizim azınlığımız adına hayırlara vesile olur." ifadelerini kullandı.

İktidardaki PASOK partisinin Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, Başbakan Erdoğan'ın Atina'ya 10 bakanla gelerek toplantı yapmasını 'yarınlara ümitle bakabilecekleri bir manzara' arz ettiğini söyledi.

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı ise Erdoğan'la yaptıkları görüşmeyle ilgili şunları söyledi: "Kesinlikle sorunların çözümü noktasında siyasi iradenin var olduğuna şahitlik ettik. İki ülke arasındaki yakınlaşma sürecinin devam edeceği yönündeki mesajları aldık. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak bu süreci destekliyoruz." iki ülke halklarının yararına olan bu sürecin iki ülkenin barındırdığı azınlıkların geleceği açısından da olumlu olacağına inandıklarını dile getiren Mandacı, bu süreçte köprü görevini yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.