Efsanevi Kül Adası Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde bulunan ve efsanelere göre gölün oluşmasına neden olan Küladası, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Göl kıyısında bulunan Kıreli Belde Belediye Başkanı Ali Mermer, Küladası hakkında günümüzde de anlatılmakta olan efsanenin, duyanları adaya çektiğini belirterek, "Efsaneye göre Eşrefoğlu Beyliği döneminde beylerden birisinin oğlu göle düşüyor. Günlerce arayıp duruyorlar. Günler sonra çocuğun cesedini Manavgat çağlayanında buluyorlar. Bunun üzerine bey, gölün Manavgat'a akan tarafının kapattırılmasını emrediyor. Bunun üzerine gölün çıkışı ağaç, kül ve toprakla kapatılıyor. Kapatılmasının ardından göl seviyesi yükselince bu suni tümsek, bir ada gibi su yüzünde kalıyor" dedi.
Beyşehir Gölü'nü Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü haline getiren şeyin bu ada olduğuna inanıldığını ve bu efsaneyi duyanların adayı görmek için Beyşehir Gölü'ne geldiğini de dile getiren Ali Mermer, "İşte yaşayan bu efsane, bölgemize olan ilgiyi artırıyor. Buranın turizme açılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de Konya İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün bir proje hazırlaması gerekiyor. Buranın milli park, sit alanı ve mutlak koruma alanı statüsünde olması nedeniyle belediye olarak herhangi bir yaptırımımız söz konusu olamıyor. Biz sadece gölü ve adayı seyredebiliyoruz. Bu adalara gezi turları düzenlenebilir, ışıklandırılabilir, çevresine oturulabilecek alanlar yapılabilir. Bu adanın daha çok ziyaretçi çekebilmesi için birçok proje geliştirilebilir" şeklinde konuştu.