Gümüşhane'de En Çok İstihdam Sağlayan İşverenlere Plaket

Gümüşhane'de bu yıl 3.'sü düzenlenen Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında en çok istihdam sağlayan işverenlere plaket verildi.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen törene Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Emniyet Müdür Vekili Mustafa Akbulut, kamu kurum müdürleri ve işverenler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Aytaç Üzülmez, haftanın amacının Sosyal Güvenlik Kurumu hakkında önceki yıllarda oluşan önyargıyı ve olumsuz düşünceleri ortadan kaldırıp, ilköğretim çağından başlayarak toplumun bütün bireylerine Sosyal Güvenlik bilincinin aşılanması; gelecek endişesi olmayan, geleceğe umutla bakan bir toplum oluşturmak olduğunu söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumunun yeterinde tanınmadığını düşündüğünü belirten Üzülmez, "Herkesin bildiği bir kıssa vardır; Gözleri kapalı birkaç kişiye, filin muhtelif yerlerine dokunarak tarif edilmesi istenmiş. Hortumuna dokunan hortum gibi bir şey, kulağına dokunan yelpaze gibi bir şey, bacağına dokunan sütun gibi bir şey olarak söylemişler, fakat hiç biri ne olduğunu tam olarak ifade edememiş. Sosyal Güvenlik Kurumu da böyle bir durumda. İş veren konumunda olanlar; kurumumuzu sadece prim toplayan, idari para cezası veren, sürekli teftiş eden bir kuruluş olarak, sigortalı; sadece hastalık ve iş kazası esnasında hastane masraflarını karşılayan bir kurum olarak, emekliler ise kendi ödediği primin hesabını yapmadan, düşük aylık ödeyen, yeterli hizmet veremeyen bir kurum olarak görmektedir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kurumla ilgili kısa tanıtım filmi izlettirildi. Daha sonra Kelkit Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Vekili Sami Şahin tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele konularında sunum yapıldı. Şahin, Gümüşhane'de 37 bin 857 kişinin 4/a (SSK), 35 bin 484 kişinin 4/b (Bağkur), 22 bin 5 kişinin 4/c (Emekli sandığı), 26 bin 770 kişinin Yeşil kart ve 5 bin 504 kişinin 2022 sayılı kanuna tabi genel sağlık sigortası bulunduğunu, 130 bin 976 olan il nüfusu oranlaması yapıldığında ise yüzde 72,80'inin Sosyal Güvenlik kapsamında olduğunu, buna Yeşilkart ve 2022 sayılı kanuna tabi olanlarında eklenmesiyle oranın yüzde 97'ye yükseldiğini söyledi.
Gümüşhane'de kayıt dışı istihdamla ilgili bilgi veren Şahin, toplam 217 sigortalının ve 19 işyerinin tescilsiz olarak tespit edildiğini ve gerekli tescil işlemlerinin yapıldığını söyledi. Şahin ayrıca Alo 170 hattında 60 ihbar ve şikayetin geldiğini belirterek, tamamının sonuçlandırıldığını sözlerine ekledi.
Programda daha sonra en çok istihdam sağlayan kurumlara Vali Salihoğlu ve protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre Gümüşhane'de en fazla istihdam sağlayan kurumlar şu şekilde:
"Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Ayen Anerji A.Ş., Birpa Müşteri Hizmetleri ve Pazarlama A.ş., Gümüşhane İl Telekom Müdürlüğü, Doğan Organik Ürünleri, Gümüştaş Madencilik, Benlitaş İnşaat, Raykom İletişim, Gümüşhane Özel Eğitim, Akköy Enerji A.Ş."
Program kokteyl ve pasta kesilmesi ile son buldu.